Περικοπές δαπανών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ το 2013 από 9,1% του ΑΕΠ το 2010 περιλαμβάνει το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 78 δις. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η Πορτογαλία θα πονέσει παρά τη διάσωση», αναφέρει ότι το μνημόνιο της συμφωνίας μεταξύ της Λισαβόνας και των δανειστών της, αντίγραφο του οποίου έχει δει η εφημερίδα, προβλέπει την αύξηση της ανεργίας πολύ πάνω από το επίπεδο – ρεκόρ του 12% και τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,5% έως 2% τόσο το 2011 όσο και το 2012.
Στα μέτρα του τριετούς προγράμματος περιλαμβάνεται η επιβολή ειδικού φόρου στις συντάξεις πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα και το «πάγωμα» των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων. Περιλαμβάνεται, επίσης, η μείωση του ποσού της αποζημίωσης για όσους απολύονται από την εργασία τους στις αποδοχές που αντιστοιχούν σε 10 ημέρες ανά έτος εργασίας από τις 30 ημέρες που ισχύει.
Το επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να χορηγείται για περισσότερο από 18 μήνες αντί για 36 μήνες με παράλληλη μείωση στο πλαφόν του, ενώ θα φορολογηθούν και τα κοινωνικά επιδόματα. Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο παραπέμπει στην εβδομαδιαία πορτογαλική εφημερίδα Expresso, το επίδομα ανεργίας δεν θα υπερβαίνει τα 1.048 ευρώ το μήνα.
Το πρόγραμμα προβλέπει και ιδιωτικοποιήσεις ύψους 5 δις. ευρώ για την προσεχή τριετία, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πώληση του κρατικού αερομεταφορέα Tap – Air Portugal πριν από το τέλος του 2011. Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία που επιβάλλονται από τους Δήμους πρόκειται να αυξηθούν και θα μειωθούν οι δαπάνες που εκπίπτουν από τη φορολογία, ενώ οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους.
Τα κρατικά προγράμματα για μεγάλα έργα υποδομής και τα προγράμματα με συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα ανασταλούν και θα επαναξιολογηθεί η βιωσιμότητά τους.