Πυρά κατά της Deutsche Bank εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε την Deutsche Bank, η οποία κατηγόρησε κερδοσκόπους για τη βουτιά της τιμής της μετοχής της την περασμένη εβδομάδα, διότι όπως τόνισε, η ίδια η τράπεζα έθεσε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας την κερδοσκοπία.
«Δεν ήξερα αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω όταν η τράπεζα η οποία μετέτρεψε την κερδοσκοπία στο επιχειρηματικό της μοντέλο ανέφερε πως έπεσε θύμα κερδοσκόπων», είπε ο Γκάμπριελ σε δημοσιογράφους εν πτήσει προς το Ιράν, το οποίο επισκέπτεται επίσημα συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία κορυφαίων στελεχών του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου.
Η Deutsche Bank -το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, με περίπου 100.000 υπαλλήλους- είναι αντιμέτωπη με μια κρίση εμπιστοσύνης αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απαίτησε από τη διοίκησή της να καταβάλει πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κλείσει η έρευνα σχετικά με την πώληση με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Το ενδεχόμενο επιβολής ενός τόσο μεγάλου προστίμου έστειλε τις μετοχές της Deutsche Bank σε ελεύθερη πτώση και ιστορικό χαμηλό και τώρα αναμένεται να γίνει διαπραγμάτευση για ένα αρκετά χαμηλότερο πρόστιμο, προκειμένου να αναστραφεί η τάση της μαζικής ρευστοποίησης των μετοχών της και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank προσπάθησε να καθησυχάσει τα στελέχη της τράπεζας για την κατάσταση. Ο Τζον Κράιαν προειδοποίησε ωστόσο ότι «νέες φήμες» προκαλούν την πτώση της τιμής της μετοχής της τράπεζας και υπάρχουν «δυνάμεις» που θέλουν να τρωθεί η εμπιστοσύνη προς το πιστωτικό ίδρυμα.
Ο Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία του για τους εργαζόμενους στην τράπεζα.
Τα προβλήματα της Deutsche Bank φέρνουν σε αμηχανία το Βερολίνο, το οποίο κανοναρχούσε πολλές άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την κακοδιαχείριση της οικονομίας και τηρεί ανυποχώρητη στάση εναντίον των κρατικών ενισχύσεων προς προβληματικές τράπεζες στην ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι μελετάται η διάσωση της Ντόιτσε Μπανκ από το κράτος σε περίπτωση που η τράπεζα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια για να διευθετήσει διώξεις σε βάρος της, που αφορούν υποθέσεις πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης.
Με τις εκλογές της επόμενης χρονιάς ενόψει, ελάχιστη διάθεση μοιάζει να υπάρχει στο Βερολίνο να προσφερθεί βοήθεια σε μια τράπεζα που επικρίνουν πολλοί στη Γερμανία λόγω της δραστηριότητας του επενδυτικού της βραχίονα στο εξωτερικό, που είχε συνέπεια να της επιβληθούν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ.