Οι μαζικές αντιδράσεις των γυναικών στην Πολωνία, οι οποίες μετά από την ανακοίνωση του νομοσχεδίου που προβλέπει την καθολική απαγόρευση της άμβλωσης βγήκαν στους δρόμους στέλνοντας στην κυβέρνηση της χώρας ένα ισχυρό μήνυμα, κατά τα φαινόμενα στέφονταιμεεπιτυχία.
Ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, Γιάροσλαβ Γκόγουϊν δήλωσε την Τετάρτη πως «οι κινητοποιήσεις μας έκαναν να σκεφτούμε και μας διδάξαν μετριοπάθεια». Οι χιλιάδες μαυροφορεμένες γυναίκες που βρέθηκαν στους δρόμους όλης της πολωνικής επικράτειας, πέτυχαν μια μεγάλη νίκη, ωθώντας την κυβέρνηση της χώρας σε μια στροφή 180 μοιρών.
Η συντηρητική δεξιά κυβέρνηση του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» δέχτηκε πιέσεις ώστε να μην προχωρήσει στο μέτρο, ενώ την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προγραμματίσει συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών στην Πολωνία.
Λίγες μέρες μετά την αρχική τοποθέτηση της κυβέρνησης λοιπόν, ο πρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας, άνω σώματος του κοινοβουλίου, Στάνισλαβ Καρζέφσκι δήλωσε πως το σώμα δεν θα ξεκινήσει εργασίες επί του σχεδίου νόμου για την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα. Παρόλα αυτά, επέμεινε ότι οι εκτρώσεις για έμβρυα τα οποία πάσχουν από σύνδρομο Down πρέπει να απαγορευθούν.
Αυτό που μένει πλέον, είναι η στάση που θα κρατήσει το Σέιμ, κάτω σώμα του κοινοβουλίου, το οποίο συγκεντρώνει και τις περισσότερες εξουσίες. Μετά από το τεράστιο κύμα διαδηλώσεων όμως, φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει νέα ανατροπή στην υπόθεση.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Πολωνία είναι από τις χώρες με την αυστηρότερη πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα, αφού οι εκτρώσεις είναι ήδη απαγορευμένες στην χώρα, πέραν από περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, εμβρύων με πολύ σοβαρές ανωμαλίες ή όταν η ζωή της μητέρας τίθεται σε κίνδυνο. Ακόμα και στις συγκεκριμένες «εξαιρέσεις» ωστόσο, οι γιατροί πολύ συχνά αρνούνται να προχωρήσουν σε επέμβαση, επικαλούμενοι «ηθικούς λόγους».
Αυτό έχει οδηγήσει τις γυναίκες στην Πολωνία που θέλουν να προχωρήσουν σε έκτρωση, να επισκέπτονται άλλες χώρες ή να παραγγέλνουν χάπια άμβλωσης μέσω διαδικτύου.
Η πρόταση που έβαλε στο τραπέζι ο Καρζέφσκι αποτελεί ουσιαστικά μια… μέση λύση, αφού σύμφωνα με αυτήν θα απαγορευτούν οι αμβλώσεις σε περίπτωση γενετικής ανωμαλίας, αλλά θα παραμείνουν νόμιμες σε περιπτώσεις αιμομιξίας, βιασμού ή κινδύνου ζωής της μητέρας. Σε αυτή την περίπτωση, το κλίμα των διαδηλωτών δείχνει πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν κανονικά, αφού το πλάνο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.