Η σύλληψη του αρχισυντάκτη της Cumhuriyet και άλλων συνεργατών της εφημερίδας βρίσκεται στο επίκεντρο των σχολίων της Handelsblatt και της FAZ. Η Zeit κάνει αναφορά στην κατανομή των προσφύγων από την Ελλάδα.
Η Zeit στη διαδικτυακή της σελίδα αναφέρεται στη δυσαρέσκεια του Αναπληρωτή Υπουργού για θέματα μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα σχετικά με την κατανομή των προσφύγων. Η εφημερίδα γράφει: “Αυξάνεται στην Ελλάδα η δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό η ΕΕ. Η μεταφορά των προσφύγων σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ γίνεται με αργούς ρυθμούς σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα. Μέχρι σήμερα μόνο 5.000 άνθρωποι από τους 30.000 που είχε συμφωνηθεί μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Ο Μουζάλας μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση δήλωσε πως είναι οργισμένος με τη στάση ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ.”
Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: “Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας προβλέπει ότι οι πρόσφυγες, που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν αίτηση ασύλου. Προς το παρόν όμως δεν επαρκούν οι υπάλληλοι για την επεξεργασία των αιτήσεων. Πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί, τα αποκαλούμενα Hotspots, είναι υπερπλήρη κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι μετανάστες είναι απογοητευμένοι και συχνά ξεσπάνε βίαια επεισόδια.”
Η κατάλυση του κράτους δικαίου στην Τουρκία
Στη σύλληψη τουλάχιστον 12 συνεργατών της Cumhuriyet ανάμεσά τους και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας αναφέρεται το σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt: “Με τον τρόπο αυτό η Cumhuriyet θέλει να φιμώσει μια από τις τελευταίες επικριτικές φωνές απέναντι στην κυβέρνηση από το χώρο των μίντια. Η αποδόμηση του κράτους δικαίου συνεχίζεται. Η Τουρκία κινείται όλο και γρηγορότερα προς μια δικτατορία.” Στη συνέχεια η εφημερίδα διερωτάται ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ και σημειώνει: “Τι θα κάνει η ΕΕ με τις νέες εξελίξεις;
Με τα πρόσφατα αντίποινα απέναντι σε επικριτικά ΜΜΕ και τα σχέδια του για την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Ερντογάν θέλει να δοκιμάσει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Πιστεύει ακράδαντα πως η ΕΕ τον χρειάζεται ως εταίρο στην προσφυγική κρίση. Πιθανότατα αλλά αυτό δεν είναι λευκή επιταγή. Με την επαναφορά της θανατικής ποινής μια κόκκινη γραμμή θα είχε οριστικά ξεπεραστεί…Μια ΕΕ που έχει το θάρρος να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ενδεχομένως να έπρεπε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό και κατά της Τουρκίας.”
Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: “Για τους Ευρωπαίους ήρθε η ώρα να λάβουν μέτρα. Ένα κράτος το οποίο τόσο γρήγορα απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες όπως είναι η ελευθερία του Τύπου και η διαχωρισμός των εξουσιών δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ. Η ένταξη της Τουρκίας ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο. Τώρα έγινε αδύνατο”.
Τέλος, στη νέα ισπανική κυβέρνηση υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και στην αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής νοοτροπίας στη χώρα αναφέρεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: “Η Ισπανία χρειάζεται μια νέα κουλτούρα πολιτικών συμβιβασμών. Η Ισπανία χρειάζεται μια διαφανή κυβέρνηση και μια διοίκηση κοντά στον πολίτη. Η πλεονεξία των διεφθαρμένων πολιτικών και οι ανεύθυνοι τραπεζίτες ήταν οι κύριες αιτίες για την μεγάλη οικονομική κρίση. Υπάρχουν όμως δυστυχώς φόβοι, ότι οι δονήσεις τις οποίες προκάλεσε η κρίση δεν ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να κάνουν όλους αυτούς να ξανασκεφθούν την στάση τους”.