Το όνομα Τραμπ εμφανίζεται στην Ευρώπη σε δύο σημεία της γεωγραφικής της επικράτειας. Το ένα βρίσκεται σε δύο υψηλά κτήρια στην Κωνσταντινούπολη, από όπου όμως διαγράφηκε μετά τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου πως αντιτίθεται στην έλευση μουσουλμάνων προσφύγων στις ΗΠΑ. Το δεύτερο βρίσκεται σε ένα γήπεδο του γκολφ στη Σκοτία, αν και όπως αποκαλύφθηκε τελευταία οι υποσχέσεις του για περισσότερες επενδύσεις αποδείχθηκαν έωλες.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, κατά τα άλλα οι ευρωπαίοι πολιτικοί, άλλοι πίσω από κλειστές πόρτες, άλλοι εντελώς φανερά, απεύχονται το χειρότερο που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ. Για τον Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ, γερμανό ευρωβουλευτή με ρίζες από τη Σκοτία, ο Τράμπ παραμένει ένας άγνωστος, ενώ το πρόγραμμά του στην εξωτερική πολιτική προκαλεί ανησυχία. «Φυσικά γνωρίζουμε την Χίλαρυ Κλίντον καλύτερα», συμπληρώνει. «Πιστεύει στους ισχυρούς διατλαντικούς δεσμούς και με εκείνη ως πρόεδρο μπορούμε να επιτύχουμε πολλά».
Στις Βρυξέλλες ωστόσο υπάρχουν και οπαδοί του Τραμπ, κυρίως από το στρατόπεδο των ακροδεξιών λαϊκιστών. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος συμμετέχει μάλιστα σε προεκλογικές εμφανίσεις του αμερικανού υποψηφίου. Τους δύο πολιτικούς συνδέει η εμμονή με ό,τι είναι εθνικό. Ας μην ξεχνάμε ότι Φάρατζ ηγήθηκε της εκστρατείας για το Brexit επιδιώκοντας μια ανεξάρτητη Βρετανία. Το ότι ο Τραμπ με σεξιστικά σχόλια και τη «ματσό» εμφάνισή του έχει αποκαρδιώσει γυναίκες ψηφοφόρους, το θεωρεί ως συγχωρητέα αμαρτία. «Τουλάχιστον ο Τραμπ εκπέμπει μια σχετική ειλικρίνεια», υποστηρίζει σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο Fox, «είναι αυτός που είναι. Δεν θέλει να εκλεγεί Πάπας, αλλά πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι άνθρωπος, και όπως κάθε άνθρωπος έχει και τα κουσούρια του που όλοι μας ξέρουμε».
Η σε υψηλών τόνων προεκλογική εκστρατεία, χωρίς ουσία και πολιτική θεματολογία προκάλεσε ασυνήθιστες αντιδράσεις σε πολιτικούς με μακρά υπουργική θητεία, όπως στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο εμφανίστηκε έκπληκτος. «Παρακολούθησα ένα ντιμπέιτ στην τηλεόραση και απήλαυσα τον αιώνα μετά το τέλος της πολιτικής. Εάν αυτό αποτελεί την βάση για το πώς λαμβάνονται αποφάσεις, τότε ο Θεός να μας φυλάξει σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου».
Ασυνήθιστη ήταν και η δήλωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που δεν υποπίπτει κανονικά στον πειρασμό να αναμειγνύεται σε εκλογικές διαδικασίες. Αποκάλεσε το Ντόναλντ Τραμπ «κήρυκα του μίσους» και τον τοποθέτησε στη χορεία των ακροδεξιών και ακροαριστερών λαϊκιστών που υπάρχουν και στην Ευρώπη: «Κοιτάξτε αυτό τον φωνακλά ονόματι Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική. Αυτοί οι τύποι παίζουν με τους φόβους των ανθρώπων.