Πώς μπορεί να μεταδώσει κανείς την αφοσίωση που του δείχνουν σε κάποιον άλλο; Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να τον διαδεχθεί η Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο με ένα μήνυμα που μπορεί να συνοψισθεί σε μια φράση: κάντε το για εμένα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς χαίρει μιας δημοτικότητας που δεν έχουν γνωρίσει πολλοί από τους προκατόχους του (54% σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία δημοσκόπηση της Gallup), o Δημοκρατικός πρόεδρος εντείνει τις προσπάθειές του στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, κυρίως στις πολιτείες που η μάχη μεταξύ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να είναι αμφίρροπη.
Την εβδομάδα που απομένει ως τις εκλογές ο Ομπάμα δεν θα περάσει πολύ χρόνο στον Λευκό Οίκο: οι ημέρες του θα είναι αφιερωμένες στην προώθηση της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού Εξωτερικών του. Μετά το Κολούμπους του Οχάιο, όπου βρέθηκε χθες Τρίτη, θα ακολουθήσει σήμερα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, την Πέμπτη το Μαϊάμι και στη συνέχεια το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα και την Παρασκευή το Σάρλοτ επίσης στη Βόρεια Καρολίνα.
Σε κάθε ομιλία του ακούγονται κομπλιμέντα για την Κλίντον («δεν έχει υπάρξει κανένας άνδρας ή γυναίκα που να έχει τόσα προσόντα για να αναλάβει το πόστο αυτό, ποτέ!»), καθώς και μια σειρά προσεγμένες αιχμές κατά του Τραμπ («λέει ότι θα είναι σύμβουλος του εαυτού του γιατί έχει πολύ καλό εγκέφαλο. Μα, ποιος μιλάει έτσι;»).
Όμως ο Ομπάμα χρησιμοποιεί συχνά και μια πιο προσωπική νότα, συνδέοντας το πολιτικό μέλλον της Κλίντον με τη δική του πορεία. «Σας ζητώ να κάνετε με τη Χίλαρι Κλίντον αυτό που κάνατε με εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στα τέλη Ιουλίου στη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφια.
Λίγες εβδομάδες αργότερα πήγε πιο μακριά καλώντας την αφροαμερικανική κοινότητα να κινητοποιηθεί υπέρ της Κλίντον. “Έπειτα από μια ιστορική κινητοποίηση το 2008 και το 2012, κυρίως από την κοινότητα των μαύρων, θα το θεωρήσω προσωπική προσβολή, προσβολή στο έργο μου, αν αυτή η κοινότητα επαναπαυθεί και δεν καταφέρει να κινητοποιηθεί για αυτές τις εκλογές”, προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, ο Μπαράκ Ομπάμα «έχει επίγνωση, όπως και η ομάδα της Χίλαρι Κλίντον, ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό». «Προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους που τον έφεραν στην εξουσία το 2008», πρόσθεσε.
Η πρώην Πρώτη Κυρία, που ελπίζει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ιστορία, το γνωρίζει: μια νίκη το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου περνά από τη μεγάλη κινητοποίηση υπέρ της των γυναικών, των νέων, των μαύρων και των ισπανόφωνων. Και παρόλο που πολλοί πρόεδροι στο παρελθόν ενεπλάκησαν στην προεκλογική εκστρατεία του υποψήφιου του κόμματός τους, είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που έκανε τόσα πολλά όσα ο Ομπάμα για την Κλίντον.
«Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είχε τονίσει τη σημασία να υπάρξει συνέχεια στην προεδρία του με τον Ρίτσαρντ Νίξον στις εκλογές του 1960 και ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε κάνει το ίδιο με τον Τζορτζ Ου. Μπους το 1988, όμως κανένας πρόεδρος δεν είχε παίξει αυτό το τόσο προσωπικό χαρτί», υπογράμμισε ο Λάρι Σαμπάτι του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.
Μιλώντας χθες σε ένα νεανικό κοινό στο πανεπιστήμιο Κάπιταλ στο Κολόμπους ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε στους παρευρισκόμενους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, τώρα στην τελική ευθεία.
Εργαστείτε σκληρά για εκείνη, όπως κάνατε για εμένα, είπε. Με έκανε καλύτερο πρόεδρο, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα τέσσερα χρόνια που ήταν υπουργός Εξωτερικών η Χίλαρι.
«Σας ζητώ απλώς αυτό που σας είχα ζητήσει και πριν οκτώ χρόνια. Σας ζητώ να πιστέψετε στην ικανότητά σας να φέρετε την αλλαγή», κατέληξε ο Ομπάμα, με το κοινό να ενθουσιάζεται.