Στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας σημειώθηκε “μερική πρόοδος” στα κριτήρια επί του εδαφικού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρζιού, ενώ ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Ακιντζί εξέφρασε αίτημα, όπως και ο κ. Αναστασιάδης, για αναβολή χρόνου για να διαβουλευθεί με τον Ρ.Τ. Ερντογάν είναι αναληθείς.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζιού, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες χθες, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ανάγκη, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, να έχει χρόνο μιας βδομάδας για να διαβουλευθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησε. Σύμφωνα με τον ίδιο συμφώνησαν, χωρίς να τίθεται θέμα καθυστέρησης ή αναβολής, σε μια νέα ημερομηνία που συμφωνήθηκε, από εκεί όπου έμειναν, με το ίδιο σχήμα (format) και τους ίδιους στόχους να συνεχίσουν.
Αναφερόμενος στη “μερική πρόοδο” στη διαβούλευση για τα κριτήρια του εδαφικού, ο κ. Μπουρτζιού δήλωσε ότι μόλις κλείσουν αυτά τα κριτήρια και καθοριστεί η ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη, θα περάσουν από κοινού στην εργασία αποτύπωσης των κριτηρίων σε χάρτη. “Εμείς είμαστε εντελώς έτοιμοι και ανοικτοί. Αυτό θέλω να γίνει καλά γνωστό”, είπε.
Σε ερώτηση, εάν υπήρξε χάρτης στο τραπέζι, ο κ. Μπουρτζιού απάντησε αρνητικά.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι στα κριτήρια στο εδαφικό δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά ότι έφτασαν στο στάδιο της συμφωνίας και έχει επιτευχθεί πρόοδος. “Έπρεπε την πρόοδο που επιτεύχθηκε να την μετατρέψουμε σε συμφωνία και αμέσως να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα της πενταμερούς διάσκεψης και να κάνουμε κοινή άσκηση πάνω σε χάρτη με τα κριτήρια, στα οποία συμφωνήσαμε. Ακριβώς σε αυτό το σημείο ήρθε το αίτημα του κ. Αναστασιάδη”, ανέφερε.
Σε ερώτηση σχετικά με τα τρία κριτήρια, που είναι σημαντικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά, κ. Μπουρτζιού απάντησε λέγοντας ότι είναι καλύτερα να μην μιλάμε με λεπτομέρειες. Υπάρχουν, προσέθεσε, “και άλλα κριτήρια και άλλα κεφάλαια, που έχουν από κάτω τους κι άλλα θέματα”.
Εξάλλου, ο κ. Μπουρτζιού χαρακτήρισε άδικους τους χαρακτηρισμούς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά “κατάφερε να ξεφύγει”, σημειώνοντας ότι από κοινού οι δύο ομάδες πήραν την απόφαση για να επιστρέψουν στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη.
Σε ερώτηση, εάν έγινε συζήτηση για την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης, όπως θέλει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Μπουρτζιού μίλησε για ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα που θέτει κάποια όρια, υπό την έννοια ότι από τα μέσα του Δεκέμβρη αρχίζουν οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα κάτι που θα επηρεάσει και την ελληνοκυπριακή πλευρά και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν κάποιες συζητήσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί και δεν είναι σωστό να πει “εάν μια πενταμερής θα μπορούσε να γίνει αρχές Δεκεμβρίου, μέσα Δεκεμβρίου ή τέλος Νοεμβρίου”.