Στο Παρίσι συναντώνται σήμερα οι εκπρόσωποι 10 χωρών, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στο ανατολικό Χαλέπι, το οποίο πολιορκείται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.
Στη συνάντηση συμμετέχουν πέντε χώρες της Δύσης, τέσσερις αραβικές χώρες και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Ε.Ε. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η ευρύτερη κρίση στη Συρία, αλλά και οι πιθανότητες πολιτικής επίλυσης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ελπίδες για την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών είναι αρκετά περιορισμένες.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι οι Σύριοι αντάρτες, εφόσον εγκαταλείψουν το Χαλέπι, βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένοι έναντι των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός, Τζον Κέρι, ζήτησε από τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Άσαντ και τους συμμάχους του, να επιτρέψουν στους άμαχους αλλά και τους αντάρτες να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το ανατολικό Χαλέπι.
Σημειώνεται ότι οι συριακές δυνάμεις κήρυξαν 24ωρη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποχωρήσουν οι άμαχοι πληθυσμοί, ενώ ο Άσαντ δεσμεύτηκε να χορηγήσει αμνηστία σε όσους αντάρτες παραδοθούν.
Σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το τελευταίο 24ωρο έχουν απομακρυνθεί σχεδόν 20.000 άτομα από την πόλη, η οποία θεωρείται η οικονομική «πρωτεύουσα» της Συρίας, ενώ πάνω από 1.200 αντάρτες έχουν παραδώσει τα όπλα τους.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη Μόσχα, τα συριακά στρατεύματα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, σχεδόν το 93%.
Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση και στην Παλμύρα, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούν την ιστορική πόλη, επιχειρώντας να την ανακαταλάβουν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.