Μετά το αιματοκύλισμα στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο η Τουρκία εντείνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας: αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του PKK στο Ιράκ αλλά και προσαγωγές στελεχών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η μεθεπόμενη ημέρα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου βρίσκει την Τουρκία συγκλονισμένη και φοβισμένη και την κοινωνία σε ακόμη μεγαλύτερη πόλωση. Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντά ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε στα 44, 36 από τα οποία είναι αστυνομικοί. Σε ατμόσφαιρα οδύνης συνεχίζονται σήμερα οι κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας του Σαββάτου.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εσωτερικών συνεχίζει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Έτσι με ταυτόχρονες εφόδους σήμερα τα ξημερώματα ομάδες της αντιτρομοκρατικής σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Άδανα, Μερσίνα, Μανίσα και Ούρφα προχώρησαν σε προσαγωγές 198 υπόπτων για διασυνδέσεις με το κουρδικό ΡΚΚ. Πρόκειται κυρίως για δημοτικούς άρχοντες και στελέχη του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, του οποίου ο αρχηγός Σελαχατίν Ντεμιρτάς και άλλοι οκτώ βουλευτές είναι ήδη προφυλακισμένοι και απέχουν από τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης. Όλοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ και για διασπορά προπαγάνδας.
Παράλληλα η τουρκική αεροπορία άρχισε από χθες βράδυ να σφυροκοπεί στόχους του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Όμως συλλήψεις υπόπτων γίνονται ακόμη και για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον κριθούν ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Από τη φυλακή της Αδριανουπόλεως, όπου κρατείται, ο Σερλαχατίν Ντεμιρτάς έστειλε διά του δικηγόρου του γραπτό μήνυμα που καταδικάζει τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου. «Καλώ όλη την κοινωνία να σταθεί ενωμένη με ελπίδα απέναντι στη βία, με ειρήνη, αδελφικότητα, δημοκρατία και ελευθερία. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα για ειρήνη όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες».
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κληθεί να ψηφίσει επί των 21 προτάσεων ευρύτατης συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα προσδώσει στο αξίωμα του προέδρου εκτελεστικές υπερεξουσίες. Εφόσον ψηφιστεί, το προτεινόμενο τροποποιημένο σύνταγμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα την ερχόμενη άνοιξη και το πιθανότερο είναι ότι η πλειοψηφία θα το εγκρίνει.