Οι ηγέτες των «28» κρατών – μελών της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να παρατείνουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την στάση της στην Ουκρανία κατά έξι μήνες, μέχρι τα μέσα του 2017, αναφέρουν ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και η επίσημη διαδικασία για την παράταση των κυρώσεων στους τομείς της Άμυνας, της Ενέργειας και της Οικονομίας θα ξεκινήσει νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνουν διπλωμάτες.
Πριν από λίγες ημέρες, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τάχθηκαν υπέρ της παράτασης των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες εκπνέουν στις αρχές του χρόνου.
Διαπιστώθηκε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες είχαν στόχο τον τερματισμό του πολέμου, παραβιάζονται διαρκώς.
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2014 επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2014, μετά την καταστροφή του αεροσκάφους το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία (298 νεκροί, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί). Η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει και υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.
Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την αθέτηση των συμφωνιών, ενώ η Δύση συνεχώς καταγγέλλει την ευθύνη της Ρωσίας και προσωπικά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από τυπική, νομική άποψη, η επιβολή κυρώσεων, η οποία αφορά την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αποφασίζεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δηλαδή σε επίπεδο ΥΠΕΞ, όχι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Παρά την απειλή που είχαν εξακοντίσει τον Οκτώβριο ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες, η ΕΕ δεν επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στη Συρία.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας είπε την Πέμπτη ότι οι ηγέτες των χωρών – κρατών της ΕΕ συμφώνησαν με τα αιτήματα της Ολλανδίας σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας.
Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επικυρώσει την συμφωνία και την έχει μάλιστα απορρίψει σε δημοψήφισμα.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζητούσε εγγυήσεις και τη δέσμευση ότι η συμφωνία δεν αποτελεί προοίμιο ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός της Μάλτας εάν υπήρξε συμφωνία για τις επιπλέον απαιτήσεις του Ρούτε, ο Τζ.Μουσκάτ, απάντησε: «Ναι, υπάρχει συμφωνία».
Ωστόσο, ο Ρούτε σημείωσε μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι δεν είναι σίγουρος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί στο ολλανδικό Κοινοβούλιο. «Θεωρούσα ότι εάν κάνουμε μια καλή συμφωνία, τότε αυτή θα είχε τη δυνατότητα να περάσει από το Κοινοβούλιο» είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους.
«Αυτό περιμένουμε να το δούμε, δεν θα είναι εύκολο» σημείωσε.