Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας (ESI) Γκέραλντ Κνάους επικρίνει την ΕΕ για έλλειψη αλληλεγγύης και συμπαράστασης έναντι της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από τρομοκρατικές ενέργειες.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας και εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους απάντησε στο ερώτημα γιατί πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, που αποδίδονται είτε στο Ισλαμικό Κράτος, είτε στο PKK:
«Είναι κατ΄ αρχήν η γεωγραφική εγγύτητα της Τουρκίας στο Ιράκ, από όπου ξεκίνησε το Ισλαμικό Κράτος αλλά και στη Συρία, όπου μαίνεται εμφύλιος από το 2011. Επί σειρά ετών τα τουρκοσυριακά σύνορα ήταν ανοιχτά στις προσφυγικές ροές, ενώ παράλληλα η Τουρκία συμπαρασυρόταν αργά αλλά σταθερά στη δίνη του πολέμου. Ως γνωστόν τουρκικές δυνάμεις πολεμούν στη βόρεια Συρία και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται αντιμέτωπες και με το πρόβλημα των χιλιάδων απολύσεων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Την ώρα που μαίνονται πόλεμοι στα νότια σύνορα της χώρας και στο εσωτερικό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα τρομοκρατίας, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είναι σχεδόν τυφλές, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση».
Ο επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης ESI θεωρεί ότι αν και οι επιθέσεις στο Μπατακλάν στο Παρίσι και στο κλαμπ Ρέινα στην Κωνσταντινούπολη ήταν παρόμοιες, οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ήταν πολύ πιο συγκρατημένες έναντι της Τουρκίας:
«Παρά το γεγονός ότι δικαίως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επικρίνουν τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων και αντικαθεστωτικών, είναι αξιοπερίεργο πόσο περιορισμένα είναι τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης με αφορμή τις επιθέσεις, πόσο μάλλον όταν Τουρκία και Ευρωπαίοι είναι εκτεθειμένοι στον ίδιο εχθρό, το Ισλαμικό Κράτος. Η απουσία μηνυμάτων συμπαράστασης απέναντι στα θύματα και μετά την τελευταία επίθεση στην Κων/πολη διευρύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού και τουρκικού πληθυσμού, η δημιουργία του οποίου αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους στόχους των τρομοκρατών. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με απάνθρωπες επιθέσεις με θύματα αμάχους, τουρίστες, Τούρκους, μουσουλμάνους ή χριστιανούς. Δυστυχώς έχουμε παρόμοιες εμπειρίες και στην Ευρώπη, οπότε θα έπρεπε να αντιδρούμε σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, όπως θα κάναμε και σε αντίστοιχες επιθέσεις στην Ευρώπη».