Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαιρέτισε τις δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που θύμισε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ στηρίζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η χθεσινή ομιλία της Μέι με την οποία αναφέρθηκε στα σχέδια της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε– όπως τόνισε ο Τουσκ σε ευρωβουλευτές –μια αντιπαραβολή στις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι περισσότερες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την Ένωση.
«Σημειώσαμε τα θερμά λόγια και τις ισορροπημένες διατυπώσεις της πρωθυπουργού Μέι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που ήταν πολύ πιο κοντά στην αφήγηση του Ουίστον Τσώρτσιλ από ό,τι ήταν τα λόγια του Αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.
Η Μέι τόνισε κατά την ομιλία της ότι με την αποχώρηση της από την ΕΕ, η Βρετανία επιθυμεί η Ένωση να παραμείνει ισχυρή και ευημερούσα.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε καλέσει το 1946 την Γερμανία και την Γαλλία να σφυρηλατήσουν «τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», παρόλο που η τότε αυτοκρατορική Βρετανία δεν θα συμμετείχε σε αυτές.
Ο Τραμπ, που αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα την Παρασκευή, έχει προκαλέσει την οργή και την ανησυχία ευρωπαίων ηγετών στηρίζοντας το Brexit και ισχυριζόμενος ότι και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν στην έξοδο από την Ενωση την Βρετανία, σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική δεκαετιών στήριξης των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ο Τουσκ εξέφρασε με τις δηλώσεις του και άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο καλωσόρισμα των δηλώσεων της Μέι, η οποία τόνισε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει την μετανάστευση και να σταματήσει την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και την τήρηση των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
«Η κοινή θέση των 27 κρατών–μελών στον αδιαίρετο χαρακτήρα της ενιαίας αγοράς έγινε επιτέλους κατανοητή και αποδεκτή από το Λονδίνο», σημείωσε ο Τουσκ, προειδοποιώντας την Βρετανία να μην προσπαθήσει να εφαρμόσει «επιλεκτικές τακτικές» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.