Σε επίσκεψή της στην Αλγερία η καγκελάριος θα θίξει το προσφυγικό και θα ζητήσει από τις αρχές να δέχονται Αλγερινούς που δεν πήραν άσυλο στη Γερμανία. Η χώρα βρίσκεται μεταξύ τζιχαντιστών και οικονομικής μιζέριας.
Όπως γράφει η DW: Η Μέρκελ στη χώρα του «ευρωπαϊκού ονείρου», ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα δεν είναι γνωστός για την προσήλωσή του στις δυτικές αξίες. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καταλογίζουν διώξεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και φίμωση του Τύπου. Βέβαια ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησής του επί δύο δεκαετίες θα μείνει στο περιθώριο της συνάντησης που θα έχει απόψε μαζί του η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο Αλγέρι.
Το γερμανικό πρόβλημα είναι το προσφυγικό και οι απελάσεις. Εδώ και καιρό οι τοπικές γερμανικές αρχές προσπαθούν να απελάσουν Αλγερινούς, των οποίων οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου έχουν απορριφθεί, ενώ από την πλευρά τους οι αρμόδιες αλγερινές αρχές δεν απαντούν ή αρνούνται να δεχθούν τους πολίτες τους. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η γερμανίδα καγκελάριος ταξιδεύει σε μια χώρα με αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Ο αναλφαβητισμός ανέρχεται στο 20%, η ανεργία στο 10%, το κρατικό χρέος το 2016 στο 13% και το εξωτερικό χρέος στα 5,8 δις δολάρια. Η βιομηχανία της είναι προσανατολισμένη στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού το 2014 γονάτισε τη χώρα και είχε άμεσες επιπτώσεις στις κρατικές δαπάνες και τις επενδύσεις. Αντίστοιχα δύσκολη είναι κατάσταση των 41 εκ. κατοίκων που δεν βλέπουν εναλλακτική και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. «Οι άνθρωποι καταφεύγουν στην Ευρώπη», λέει ο Ραχίντ Ουαΐσα, πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγεν. «Αισθάνονται ταπεινωμένοι και χωρίς προοπτική. Για αυτούς η Ευρώπη είναι η χώρα των ονείρων του, η χώρα που ελπίζουν ότι θα αναπτύξουν τις ικανότητές τους».
Εκτός όλων των άλλων προβλημάτων η Αλγερία έχει μεγάλο πρόβλημα με τους τζιχαντιστές. Ναι μεν κατάφερε να πλήξει καίρια το 2013 τους τρομοκράτες και να τερματίσει μέσα σε ένα λουτρό αίματος την ομηρία ξένων τεχνικών στην περιοχή εξόρυξης πετρελαίου του Αΐν Αμένας, αλλά στους νέους κυρίως οι ισλαμιστές ασκούν μεγάλη γοητεία. «Όσοι είναι ακόμη ενεργοί, στρατολογούνται από βορειοαφρικανικές ομάδες, μεταξύ αυτών είναι και Λίβυοι τζιχαντιστές που μπαίνουν στη χώρα από τα κακά φυλασσόμενα σύνορα. Αλλά και η μεθοριακή περιοχή με το Μάλι είναι δύσκολα ελέγξιμη, εκεί οι τρομοκράτες είναι ενεργοί. Οι περισσότερες ομάδες ακολουθούν ιδεολογικά πρότυπα εμποτισμένα από τους Σαλαφιστές, όπως συναντάμε στις χώρες του Κόλπου και κυρίως στη Σ. Αραβία» σχολιάζει ο Ραχίντ Ουαΐσα.
Μέσα σε αυτό το περίπλοκο σκηνικό η γερμανίδα καγκελάριος θα θέσει μετ’ επιτάσεως θέμα επιστροφής των Αλγερινών που δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα της. Κατά τη διήμερη παραμονή της στην Αλγερία θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ενώ θα επισκεφθεί και ένα σχολείο θηλέων, όπου διδάσκονται τα γερμανικά.