Οξύνεται η πολιτική σύγκρουση στα Σκόπια, με τον πρόεδρο Ιβάνοφ να μην κάνει πίσω -παρά τις εκκλήσεις της Μογκερίνι, η οποία βρέθηκε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ για να μεσολαβήσει- από την απόφασή του να μπλοκάρει το σχηματισμό κυβέρνηση από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υπό τον Ζάεφ με τη συνεργασία αλβανικών κομμάτων. Διαδηλώσεων συνέχεια, ενώ στο κάδρο μπήκε και η Ρωσία, κατηγορώντας την ΕΕ για παρέμβαση.
Η προσπάθεια της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι κατέληξε χωρίς απτά αποτελέσματα, με την αξιωματούχο να αναχωρεί από τα Σκόπια. Η Μογκερίνι είχε συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ όσο και με τους ηγέτες των κομμάτων όλου του πολιτικού και εθνοτικού φάσματος.
«Πρέπει να πέσουν οι τόνοι ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή αυτής της πολιτικής και θεσμικής κρίσης σε εθνοτική σύγκρουση ή, ακόμη χειρότερα, σε γεωπολιτική διαμάχη» είπε η Μογκερίνι.
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ μπλοκάρει τη συνεργασία των σοσιαλιστών με τα αλβανικά κόμματα, επιχειρηματολογώντας πως μέρος της συμφωνίας για ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας απειλεί «την εθνική ανξερτησία, την ενότητα και την ανεξαρτησία» της ΠΓΔΜ. Ενδιάμεσα, και η Ρωσία επέκρινε την συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας από οπαδούς του απερχόμενου πρωθυπουργού και ηγέτη του κόμματος VMRO DPMNE, με αίτημα να μη δοθεί η εντολή στον Ζόραν Ζάεφ και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Παράλληλα, δήλωση από την πλευρά του αρχηγού του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι πως μεθοδεύεται «ουκρανικό σενάριο» πυροδότησε εικασίες και φήμες ότι οι οπαδοί του Νίκολα Γκρουέφσκι σχεδιάζουν να αποκλείσουν το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν την είσοδο των νεοεκλεγέντων βουλευτών των άλλων κομμάτων και την προκήρυξη, μέχρι τις 5 Μαρτίου, από τη Βουλή δημοτικών εκλογών.