Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία «θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων» για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild, κάνοντας λόγο για «κόκκινη γραμμή».
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως αναμένει ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών.
Ο Γιούνκερ δήλωσε πως είναι αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, έστω κι αν παραμένουν στάσιμες για πολλά χρόνια. «Είναι μια λάθος συζήτηση. Δεν έχει νόημα να θέλουμε να την ηρεμήσουμε σταματώντας τις διαπραγματεύσεις που δεν γίνονται έτσι κι αλλιώς», είπε. Η ένταξη της Τουρκίας θα αποτύχει, σε μια τέτοια την περίπτωση, όχι λόγω των Ευρωπαίων αλλά «λόγω έλλειψης διάθεσης των Τούρκων να εφαρμόσουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εμφανίστηκε πιο αυστηρός. «Είμαστε πιο μακριά από ποτέ από μία ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας πως «είχε πάντα αμφιβολίες» για το κατά πόσον η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε.
Ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ ενός καθεστώτος ενισχυμένης εταιρικής σχέσης ανάλογης με εκείνην που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία μετά το Βrexit.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό και στη συμφωνία με την Τουρκία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως δεν πιστεύει στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας ότι θα αφήσει και πάλι να συρρεύσουν οι πρόσφυγες προς την Ευρώπη μετά την απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν στην Ευρώπη. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, ακόμη κι αν ο Ερντογάν μου έχει πει πολλές φορές ότι θέλει να το κάνει», είπε. Όπως εκτίμησε ο κ. Γιούνκερ, η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον «οι συμμορίες των διακινητών και των εγκληματιών να ανακτήσουν τον έλεγχο» των ακτών της.