Λεπέν και Μακρόν διασταύρωσαν επανειλημμένως τα ξίφη τους κατά το χθεσινό ντιμπέιτ διάρκειας 3,5 ωρών, δίνοντας μια πρόγευση για τη σκληρή μάχη που αναμένεται να δώσουν, πιθανότατα και στον ω’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σε περίπου επτά εβδομάδες από τώρα.
Το χθεσινό ήταν το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των πέντε βασικών υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα. Η ακροδεξιά Λεπέν έκανε επίδειξη ισχύος με προτάσεις όπως καθολική απαγόρευση μεταναστών και επιβολή ενός φόρου 35% σε ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα.
Από την πλευρά του, ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Εμανουέλ Μακρόν που πρώτη φορά λαμβάνει μέρος σε εκλογές, επιτέθηκε στη βασική του αντίπαλο κατηγορώντας την για έλλειψη ηθικής και μακρά παρουσία (με τη συνεπακόλουθη φθορά) στην πολιτική σκηνή.
Στην τρίτη θέση, ο Φρανσουά Φιγιόν θέλησε να προβάλει την εμπειρία του και την ικανότητά του να επιφέρει αλλαγές, ενώ προειδοποίησε ότι η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη χώρα σε οικονομικό χάος, σπρώχνοντας τη Γαλλία εκτός ευρώ.
«Ο Μακρόν τα κατάφερε αρκετά καλά: η πρόκληση για εκείνον είναι να δείξει ότι δεν είναι ο νέος και άπειρος υποψήφιος. Να δείξει ότι διαθέτει βάθος και ικανότητες για τη δουλειά», αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας του SciencesPo στο Παρίσι, Μπρυνό Κότρ.
Οι πιθανότητες είναι μεγάλες για τον Μακρόν, ακόμα και χωρίς ένα συστημικό κόμμα πίσω του να τον στηρίζει. Βρίσκεται στο πολιτικό προσκήνιο λιγότερο από τρία χρόνια, ωστόσο το κοινό φαίνεται να τον προτιμά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Λεπέν έχουν έκαστος περίπου το 1/4 του εκλογικού σώματος να τους υποστηρίζει στον α’ γύρο, με τον Φιγιόν να βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19%.
«Απογοητεύετε τους ψηφοφόρους διαστρεβλώνοντας την αλήθεια», είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στην Λεπέν όταν εκείνη μίλησε για την άνοδο του ριζοσπαστικού ισλάμ στη Γαλλία και ζήτησε να δοθεί τέλος στην πολυπολιτισμικότητα. Ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι κάνει εχθρούς τους μουσουλμάνους της Γαλλίας. Μακρόν και Λεπέν συγκρούστηκαν και για το «μπουρκίνι», το μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, το οποίο φορούν πολλές μουσουλμάνες και το οποίο υποστηρίζει ο Μακρόν.
Οι πέντε υποψήφιοι αντάλλαξαν «χτυπήματα» για τα πέντε μεγάλα ζητήματα για τη Γαλλία, ανάμεσά τους η τρομοκρατία, η εργασία και η θέση της χώρας στην Ευρώπη.
Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.157 ενηλίκων που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, ο Μακρόν φάνηκε ως ο πιο πειστικός εκ των ομιλητών με ποσοστό 29%. Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν – Λυκ Μελανσόν έλαβε 20% ποσοστό ευρισκόμενος στη δεύτερη θέση. Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έπεισαν το 19% των τηλεθεατών έκαστος, ενώ ο σοσιαλιστής υποψήφιος, Μπενουά Χαμόντ, απέσπασε την εμπιστοσύνη του 11%.
Το ντιμπέιτ αυτό και τα δύο ακόμη που θα ακολουθήσουν ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών στις 23 Απριλίου θεωρούνται κομβικής σημασίας για τις εκλογές με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται σε σχεδόν 40%.
Στη διάρκεια του ντιμπέιτ ο Μακρόν είπε ότι θα αλλάξει την παραδοσιακή διχαστική πολιτική εικόνα της χώρας, ενώ η Λεπέν είπε ότι επιθυμεί μια Γαλλία που δεν θα είναι μια «δυσδιάκριτη περιοχή» της ΕΕ ή υποταγμένη στη Γερμανία της καγκελαρίου Μέρκελ και στη συνέχεια δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στη μετανάστευση.
Ο Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις για πολλούς λόγους: υποστήριξε ότι το μπουρκίνι είναι «ζήτημα δημόσιας τάξης» και όχι πρόκληση στην κοσμική παράδοση της Γαλλίας, όπως ισχυρίστηκε η Λεπέν.
Επίσης ο Μακρόν επέφερε πλήγμα στον Φιγιόν καθώς αφού κατηγόρησε την Λεπέν για συκοφαντία είπε ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να λάμψει στην περίπτωση «συγκεκριμένων προεδρικών υποψηφίων», μια προφανής αναφορά στο σκάνδαλο με την αργομισθία της συζύγου του Φιγιόν.
Ο Φιγιόν είπε ότι αν εκλεγεί θα γίνει ο πρόεδρος της «εθνικής ανάκαμψης».
Στο θέμα της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αγγίζει εδώ και καιρό το 10%, η Λεπέν έκανε έκκληση για μια «οικονομία πατριωτικού τύπου» και για μέτρα προστατευτισμού υπέρ των γαλλικών εταιρειών αλλά ο Φιγιόν σχολίασε ότι τα σχέδιά της θα προκαλέσουν «οικονομικό χάος».
Από την πλευρά του, ο Αμόν ο οποίος επιθυμεί να διαφοροποιηθεί από τον Μελανσόν που προσβλέπει στην ψήφο των αναποφάσιστων, ζήτησε την εισαγωγή ενός παγκόσμιου βασικού εισοδήματος που όπως είπε είναι η μόνο καινοτόμος ιδέα στην προεκλογική εκστρατεία.