Η κεντρική τραπεζίτης της Ουκρανίας Βαλέρια Γκοντάρεβα παραιτήθηκε σήμερα, στερώντας από τη χώρα μια σκληρή μεταρρύθμιστρια που μπορεί να τα βάλει με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα σε μια εποχή που η οικονομία ανακάμπτει από τη βαθιά ύφεση.
Η ίδια προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ότι τώρα θα υπάρξει μεγαλύτερη αντίσταση στις αλλαγές.
Η παραίτηση – που θα ισχύσει από τις 10 Μαΐου εάν γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο – έρχεται μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που στηρίζει την Ουκρανία με πακέτο διάσωσης ύψους 17,5 δισεκ. δολαρίων, ότι οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις μπορούν να εκτροχιάσουν τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και την άρση της απαγόρευσης για την πώληση γης.
Έχοντας κερδίσει τους επαίνους των επενδυτών και του ΔΝΤ, τα σκληρά μέτρα κατά της κρίσης που επέλεξε η Γκοντάρεβα είχαν ως αποτέλεσμα η ίδια να αποτέλεσει στόχο διασυρμού από κάποιους βουλευτές και εγχώριους επιχειρηματίες. Η εκστρατεία μίσους εναντίον της έφθασε σε τέτοιο σημείο που ένας διαδηλωτής άφησε ένα φέρετρο στην πόρτα της.
Η Γκοντάρεβα τόνισε σήμερα ότι η αποχώρησή της δεν θα αλλάξει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας ή τη σύνθεση του συμβουλίου της στο άμεσο μέλλον και σημείωσε την σημασία της συνεχούς συνεργασίας με το ΔΝΤ προκειμένου να εγγυηθεί η σταθερότητα και να διατηρηθεί σταθερό το εθνικό νόμισμα γκρίβνια.
Ωστόσο, η ίδια αποχώρησε με μια τελική προειδοποίηση, ζητώντας η κεντρική τράπεζα να παραμείνει ανεξάρτητη και δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Πιστεύω ότι η αντίσταση στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις τώρα θα ενισχυθεί».
Η αποχώρηση της αφήνει τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο με έναν λιγότερο σύμμαχο σε μια εποχή κατά την οποία οι δανειστές ήδη αμφισβητούν την ικανότητά του να εφαρμόσει τις εξαγγελθείσεις μεταρρυθμίσεις.
Η Γκοντάρεβα εφάρμοσε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το ότι έκλεισε τις μισές περίπου τράπεζες της χώρας και καθόρισε μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία. Η ίδια είχε αφήσει να εννοηθεί τον Μάρτιο ότι θα παραιτηθεί μετά την χορήγηση της τελευταίας δόσης της βοήθειας από το ΔΝΤ προς τη χώρα.
«Χθες, υπήρξε ένα φέρετρο με το κεφάλι μου στην κύρια είσοδο της κεντρικής τράπεζας», είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στις 2 Μαρτίου. «Εάν ολόκληρη η χώρα το θεωρεί αυτό φυσιολογικό, τότε έτσι είναι».