Περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της ευρωζώνης είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποδηλώνοντας ότι οι μισθοί και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι απίθανο να ανακάμψουν για κάποιο διάστημα.
Οι νέες εκτιμήσεις έρχονται εν τω μέσω έντονης συζήτησης για το πόσο γρήγορα θα πρέπει η ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει το μαζικό πρόγραμμα στήριξης. Τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε πιο γρήγορα από ό,τι η αμερικάνικη στο α’ τρίμηνο.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ζητούν εδώ και μήνες από τη Φρανκφούρτη να αρχίσει να αποσύρει τις επιθετικές πολιτικές τόνωσης που περιλαμβάνουν αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα και επιτόκια υπό του μηδενός.
Ωστόσο σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η αγορά εργασίας της περιοχής απέχει πολύ από το να θεραπευτεί.
Ενώ το ποσοστό ανεργίας της ένωσης έχει μειωθεί κατακόρυφα –σε χαμηλό οκτώ ετών, στο 9,5%, τον Μάρτιο- κάποιες ευρύτερες μετρήσεις για την ανεργία καθυστερούν περισσότερο να μειωθούν, αναφέρει η ΕΚΤ.
Αυτά τα μέτρα στην αγορά εργασίας λαμβάνουν υπόψη τους εργαζόμενους που πλέον δεν αναζητούν δουλειά αλλά θα ήθελαν μία, και εκείνους που εργάζονται με ημιαπασχόληση ενώ θα ήθελαν περισσότερες ώρες.
Η ΕΚΤ τόνισε ότι με βάση αυτά τα μέτρα, περίπου το 18% των εργαζόμενων είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.
Οι Αγορές εργασίας στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης -με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Γερμανίας- φαίνεται ότι συνεχίζουν να είναι υποτονικές. Αυτό είναι πιθανό να περιορίζει τη δυναμική των μισθών, αναφέρει η ΕΚΤ.