Λαβρόφ: Στην Ουάσινγκτον πράγματι επιθυμούν να βρεθούν λύσεις
Τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποδέχθηκε χθες, στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που η κυβέρνησή του βρίσκεται στη δίνη επικρίσεων με αιχμή την αιφνιδιαστική αποπομπή του διευθυντή του FBIΤζέιμς Κόμεϊ.
Ο Τραμπ απέπεμψε αιφνιδιαστικά προχθές τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος προΐστατο της έρευνας περί πιθανής επέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και περί επαφών συνεργατών του Τραμπ με τη Μόσχα. Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της έρευνας με την απόλυση του Κόμεϊ.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον Λαβρόφ ως «πολύ καλές». Όταν ερωτήθηκε εάν η απόλυση του Κόμεϊ επηρέασε τη συνάντηση, ο Τραμπ απάντησε: «Καθόλου».
Ο Λαβρόφ, ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι οι συζητήσεις του με μέλη της κυβέρνησης Τραμπ τον έπεισαν ότι πρόκειται για ανθρώπους που επιθυμούν να βρουν λύσεις. «Η κυβέρνηση Τραμπ και ο πρόεδρος ο ίδιος, και ο υπουργός Εξωτερικών, πείσθηκα ξανά σήμερα ότι αποτελούν άτομα δράσης» είπε ο Λαβρόφ.
Σε έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν είχε διατάξει την προσπάθεια απορρύθμισης των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016, το οποίο συμπεριλάμβανε την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος και τη διαρροή τους, με στόχο να ευνοηθεί ο Τραμπ.
Η Ρωσία ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες. Ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «ψευδή πληροφόρηση» δηλώνοντας: «Πιστεύω πως οι πολιτικοί ζημιώνουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, προσπαθώντας να προσποιηθούν ότι κάποιος ελέγχει την Αμερική από το εξωτερικό». Η κυβέρνηση του Τραμπ επίσης αρνείται τους ισχυρισμούς για συνωμοσία με τη Ρωσία.
Νωρίτερα, καθώς ο Τίλερσον και ο Λαβρόφ πόζαραν για φωτογραφίες, ο Ρώσος απέφυγε να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση για την απομάκρυνση του Κόμεϊ, ρωτώντας ειρωνικά: «Απολύθηκε; Με δουλεύετε».
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία από τη συνάντηση Λαβρόφ-Τραμπ όπου ο Αμερικανός πρόεδρος σφίγγει το χέρι του Ρώσου πρέσβη Σεργκέι Κισλιάκ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διχογνωμίας περί των ρωσικών επαφών με συνεργάτες του Τραμπ. Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν αναγκάστηκε σε παραίτηση γιατί δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Κισλιάκ και αργότερα έδωσε παραπλανητικά στοιχεία στον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς για τις συζητήσεις που είχαν.
Στο επίκεντρο η Συρία
Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας αυξήθηκε μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό μιας αεροπορικής βάσης στη Συρία τον Απρίλιο, σε αντίποινα για μια επίθεση χημικών όπλων που η Ουάσιγκτον απέδωσε στον Άσαντ.
Ο Τραμπ και ο Λάβροφ φάνηκαν να υιοθετούν μια στάση πιο διαλλακτική. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ «ήγειρε το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας για την επίλυση συρράξεων στη Μέση Ανατολή και αλλού» και εξακολουθεί να στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, από την πλευρά του, είπε ότι παρά τις δυσκολίες «οι χώρες μας μπορούν και θα πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού στην επίλυση των πιό επειγόντων θεμάτων στις διεθνείς σχέσεις».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπογράμμισε «την ανάγκη για τη Ρωσία να περιορίσει το καθεστώς Άσαντ, το Ιράν, και τους εντολοδόχους του Ιράν». «Θέλουμε να δούμε τις σφαγές, τις απαίσιες σφαγές, να σταματούν στη Συρία το συντομότερο δυνατό και όλοι συνεργάζονται για τον σκοπό αυτό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι η συνάντηση εστιάστηκε κυρίως σε προτάσεις που αφορούν τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία.