Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και τη Λιβύη, αναφέρει σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την επίσκεψη στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του.
“Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τους λίβυους αμάχους και πιστεύουν ότι ο Καντάφι οφείλει να εγκαταλείψει την εξουσία και τη Λιβύη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν έφτασε χθες το βράδυ στη Βεγγάζη. Εκεί συναντήθηκε σήμερα το πρωί με αξιωματούχους των αντικαθεστωτικών, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης τους Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, σύμφωνα με τον Ναθάνιελ Τεκ, εκπρόσωπο της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη. Ο Φέλτμαν αναμένεται να φύγει από τη Βεγγάζη αύριο.
Αυτός είναι ο πρώτος τόσο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Βεγγάζη.
Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης εξέφρασε σήμερα την έκπληξή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο προπύργιο των λίβυων αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.
“Η επίσκεψη αυτή υποδηλώνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ένα παράνομο σώμα και στοχεύει στο διχασμό της Λιβύης”, αναφέρει το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στη Βεγγάζη, η Άστον συναντήθηκε με τον επικεφαλής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των λίβυων αντικαθεστωτικών Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ και εγκαινίασε γραφείο στη Βεγγάζη, η λειτουργία του οποίου θα επικεντρώνεται σε άλλες μη ανθρωπιστικού είδους ανάγκες και θα συντονίζει τη δράση της ΕΕ στη Λιβύη.
Η επίσκεψη της Άστον στη Βεγγάζη “θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Λιβύης με την ΕΕ και τους θεσμούς της”, προσθέτει το λιβυκό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Παράλληλα τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ο επικεφαλής των λίβυων αντικαθεστωτικών Αμπντελτζαλίλ συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχαν συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη.
Ο πρόεδρος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται κατά την πρώτη αυτή επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα να έχει επίσης συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
“Οι δύο πλευρές θα έχουν μια ανταλλαγή απόψεων για την λιβυκή κρίση και θα αναζητήσουν τρόπους για να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους”, προσέθεσε η τουρκική διπλωματική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
“Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Αμπντελτζαλίλ και θα αφορά επίσης τη βελτίωση του συντονισμού και της συνεργασίας για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χώρα μας στο λιβυκό λαό”, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Γαλλικά μαχητικά για “ακριβή πλήγματα”
Η Γαλλία θα αποστείλει μαχητικά ελικόπτερα στη Λιβύη για να πραγματοποιήσουν “πιο ακριβή” πλήγματα στο έδαφος, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
Τα ελικόπτερα θα επιτρέψουν “την καλύτερη προσαρμογή των δυνατοτήτων μας για πλήγματα στο έδαφος, με πιο ακριβή μέσα”, δήλωσε ο Ζιπέ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης με τους ευρωπαίους ομολόγους του.
Ο κ. Ζιπέ υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίηση των πολεμικών ελικοπτέρων εντάσσεται “ακριβώς στο πλαίσιο του ψηφίσματος” 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επιτρέπει τη χρήση βίας για την προστασία των πληθυσμών των αμάχων στη Λιβύη, και τον προγραμματισμό του ΝΑΤΟ.
Το πολεμικό πλοίο “BPC Tonnerre”, που συνδυάζει χαρακτηριστικά ελικοπτεροφόρου, νοσοκομείου, πλοίου μεταφοράς στρατευμάτων, καθώς και εφαρμογής μέσων αμφίβιας επίθεσης, και διοίκησης, απέπλευσε από την Τουλόν στις 17 Μαΐου.
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, το πλοίο “BPC Tonnerre” μεταφέρει τώρα 12 ελαφρά πολεμικά ελικόπτερα του στρατού (Alat). “Τα αεροσκάφη του Tonnerre θα συμμετάσχουν στις μάχες” στη Λιβύη, αναφέρει η εφημερίδα.
Τα πλοία τύπου BPC μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 750 μαχητές, δεκαέξι ελικόπτερα Tiger ή NH 90 (κλάση 12 τόνων), και εξήντα θωρακισμένα οχήματα.
Δύο μήνες μετά την έναρξη της αεροπορικής επιχείρησης της διεθνούς συμμαχίας υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, στις 19 Μαρτίου, η επέμβαση μαχητικών ελικοπτέρων θα επιτρέψει να πληγούν ορισμένοι στόχοι των δυνάμεων του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, που τα πολεμικά αεροπλάνα δεν μπορούσαν να καταστρέψουν, λόγω του κινδύνου των παράπλευρων απωλειών.
Και η Βρετανία στέλενει ελικόπτερο στη Λιβύη
Η Βρετανία αποφάσισε, όπως και η Γαλλία, να στείλει ένα ελικοπτεροφόρο στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει πιο ακριβή πλήγματα στο έδαφος εναντίον του εξοπλισμού των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Καντάφι, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζεράρ Λονγκέ.
«Οι Βρετανοί, που έχουν μέσα συγκρίσιμα με τα δικά μας, θα δεσμευτούν επίσης» στον δρόμο της ανάπτυξης των ελικοπτέρων στην περιοχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
«Μιλήσατε για τη Βρετανία και το (ελικοπτεροφόρο του βασιλικού ναυτικού) HMS Ocean, εσείς οι ίδιοι δώσατε την απάντηση» πρόσθεσε ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση από δημοσιογράφο σχετικά με τα μέσα που θα αναπτύξει το Λονδίνο.
«Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, είναι αυτό που σκέπτονται οι Άγγλοι, και είναι αυτό λοιπόν που συζητήσαμε με τον Βρετανό συνάδελφό μου, Τζέραλντ Χόουαρθ, υφυπουργό αρμόδιο για τη στρατηγική για τη διεθνή ασφάλεια» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.
Διαβάστε επίσης: “Παρόντες όσο το επιθυμεί ο λαός της Λιβυής”