22 νεκροί και 59 τραυματίες – Λίγο μετά το τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε
Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ μέσω του πρακτορείου Amaq, που συνδέεται με την τρομοκρατική επίθεση, όπως μεταδίδει η Μirror.
Το ΙΚ ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη συναυλία στο στάδιο Manchester Arena.
Οι βρετανικές αρχές λένε ότι ερευνούν κατά πόσον ο βομβιστής έδρασε μόνος του ήταν σε επαφή με τρομοκρατικό δίκτυο ή πυρήνα.
Η αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη, αλλά δεν έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής το όνομά του.
«Με την ευχή και την υποστήριξη του Αλλάχ ένας μαχητής του Χαλιφάτου κατάφερε να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς στο μέσω συγκεντρώσεων των Σταυροφόρων στη Βρετανική πόλη του Μάντσεστερ, σε εκδίκηση για τη θρησκεία του Αλλάχ, σε μία προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους άπιστους, και σε απάντηση των παραβιάσεων τους στα εδάφη των Μουσουλμάνων. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στο ξεδιάντροπο συναυλιακό χώρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 σταυροφόροι και τραυματιστούν άλλοι 70. Και αυτό που ακολουθεί θα είναι πιο άγριο για τους λάτρεις του Σταυρού και τους συμμάχους τους με την άδεια του Αλλάχ. Kαι όλοι οι έπαινοι ανήκουν στον Αλλάχ, τον Κύριο της Δημιουργίας», αναφέρει η ανάληψη ευθύνης.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την επίθεση κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που έδειχνε έναν άνδρα να ισχυρίζεται ότι είναι τζιχαντιστής και να αναλαμβάνει για λογαριασμό του ISIS την ευθύνη για την επίθεση στο Manchester Arena.
Το βίντεο έχει διάρκεια μόλις 16 δευτερολέπτων και οι Αρχές εξετάζουν αν είναι αυθεντικό.
Το μήνυμα on camera
«Αυτή είναι μόνο η αρχή! Τα λιοντάρια του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ αρχίζουν να επιτίθονται σε όλους τους Σταυροφόρους. Αλλαχού Ακμπάρ» λέει ο άνδρας. Στη συνέχεια και πριν κλείσει το βίντεο σηκώνει και δείχνει στην κάμερα ένα λευκό χαρτί στο οποίο έχει γράψει «Μάντσεστερ 2017-05-22».
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο ισχυρισμός του IK ότι ένας «στρατιώτης του Χαλιφάτου» έκανε την επίθεση, μπορεί να σημαίνει ότι μάλλον την ενέπνευσε η τρομοκρατική οργάνωση, παρά την κατεύθυνε.
Τόσο το ΙΚ όσο και άλλες ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν απευθύνει στο παρελθόν εκκλήσεις για επιθέσεις κατά των «απίστων» στη Δύση.
Κατά καιρούς το ΙΚ δίνει λεπτομερείς οδηγίες για τους τρόπους με τους οποίους οι οπαδοί του μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις σε χώρες που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό εναντίον του, αλλά και για κατασκευή βομβών.
Μάλιστα το τελευταίο τεύχος του προπαγανδιστικού περιοδικού Rumiya χαρακτήριζε τους χώρους συναυλιών «ιδανικούς στόχους» επιθέσεων.
Μετά το μακελειό οπαδοί του «Ισλαμικού Κράτους» πανηγύρισαν στα social media, ενώ τουλάχιστον δύο μηνύματα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο τέσσερις ώρες πριν την επίθεση φαίνεται να την προαναγγέλλουν.
Το χρονικό
Μνήμες από τη φονική επίθεση το 2005 στο Λονδίνο ξύπνησε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:33 ώρα Βρετανίας) με τουλάχιστον 22 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 59 να τραυματίζονται, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός λίγο μετά τη λήξη της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena.
Κατά πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε στο φουαγιέ του συναυλιακού χώρου – στον χώρο όπου ελέγχονταν όλοι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία – ενώ οι θεατές είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν, καθώς η τραγουδίστρια είχε μόλις ολοκληρώσει το τελευταίο της τραγούδι.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η επίθεση έγινε με καμικάζι αυτοκτονίας που έφτασε στο στάδιο μέσω του μετρό (σταθμός Βικτώρια), ενώ η βόμβα που χρησιμοποίησε περιείχε καρφιά – αν και η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις βρετανικές αρχές.
Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για τραύματα που είδαν και έμοιαζαν με αυτά που προκαλούνται από θραύσματα.
Οι στιγμές που ζει η βρετανική πόλη είναι συγκλονιστικές με αρκετούς γονείς να ψάχνουν ακόμα τα παιδιά τους καθώς η Αριάνα Γκράντε είναι ιδιαίτερα αγαπητή στις νεαρές ηλικίες. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και παιδιά δέκα και έξι ετών ήταν ανάμεσα στους θεατές! Στην προσπάθειά τους αυτή οι απελπισμένοι γονείς χρησιμοποιούν και τα social media.
Οι νεαροί θεατές της συναυλίας τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν
«Αντιμετωπίζουμε το συμβάν ως τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάνστεστερ με την κυβέρνηση να μιλά σε επίσημη ανακοίνωσή της για ένα «τρομακτικό τρομοκρατικό συμβάν».
Τη στιγμή της έκρηξης φέρεται να έχει καταγράψει ο Τζο Γκρέγκορι που περίμενε τη σύντροφό του να βγει από τον συναυλιακό χώρο.
Συγκλονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες
«Ενώ αποχωρούσαμε μια έκρηξη σημειώθηκε εκατοστά από μένα. Δέρμα και ανθρώπινα μέλη απλώθηκαν παντού, στα μαλλιά μου και την τσάντα μου. Ακόμα βρίσκω κομμάτια από ένα Θεός ξέρει τι στα μαλλιά μου». Αυτή η περιγραφή είναι μια από τις πολλές για ό,τι συνέβη στην είσοδο του Manchester Arena.
«Περίμενα τα παιδιά μου να βγουν. Ακούσαμε το τελευταίο τραγούδι και είδαμε αρκετό κόσμο να βγαίνει. Ξαφνικά είδαμε μια λάμψη και ακούσαμε έναν θόρυβο. Ένιωσα έναν πόνο στο πόδι μου. Η γυναίκα μου είπε “πρέπει να ξαπλώσω” και όπως είδα είχε τραυματιστεί στην κοιλιά» περιγράφει ο Γκάρι Γουόκερ από το Λιντς που περίμενε τις δύο κόρες του μετά τη συναυλία.
«Η Αριάνα είπε “γεια σου Μάντσεστερ”, τα φώτα άναψαν και ακούστηκαν δύο μεγάλοι θόρυβοι. Τότε ο κόσμος άρχισε να τρέχει και να φωνάζει. Έβλεπα γύρω μου κόσμο με αίμα στο πρόσωπό του» δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.
Οπαδοί του Ι.Κ. πανηγυρίζουν στο διαδίκτυο για την έκρηξη
Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύρισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε Μάντσεστερ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές.
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει την έκρηξη ως ύποπτη «τρομοκρατική ενέργεια».
Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης για την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.
Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.
Πρώτη Καταχώρηση: Τρίτη, 23. 05. 2017 – 07:22