Η Moody’s Investors Service υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας για πρώτη φορά σε σχεδόν 30 χρόνια, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις ότι η χρηματοοικονομική δύναμη της χώρας θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια καθώς το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και η ανάπτυξη επιβραδύνει.
Ειδικότερα, η Moody’s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας σε A1 από Aa3 προηγουμένως, ενώ άλλαξε το outlook σε σταθερό από αρνητικό.
Τον Μάρτιο του 2016 ο οίκος είχε υποβαθμίσει το outlook της Κίνας σε αρνητικό από σταθερό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κίνας από τον οίκο ήταν τον Νοέμβριο του 1989, λίγο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Tiananmen.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι η υποβάθμιση βασίζεται σε μία “ακατάλληλη προκυκλική μέθοδο”. Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, το υπουργείο σημειώνει ότι η απόφαση του οίκο “υπερεκτίμησε τις δυσκολίες για την κινεζική οικονομία, ενώ υποεκτίμησε την ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και να επεκτείνει τη συνολική ζήτηση”.
Ο οίκος από την πλευρά του σημειώνει ότι η αύξηση του χρέους συνιστά σημαντική πρόκληση για την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της J.P. Morgan, το συνολικό χρέος της Κίνας έφτασε το 253% του ΑΕΠ το περασμένο έτος, από 213% το 2013 και 149% το 2008.
Η Moody’s κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος, σημειώνοντας ότι “αν και η συνεχιζόμενη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις αναμένεται να μεταμορφώσει την οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι πιθανό να αποτρέψει την περαιτέρω σημαντική αύξηση του χρέους στην οικονομία και κατά συνέπεια την αύξηση των ενδεχόμενων υποχρεώσεων για την κυβέρνηση”.
Σημειώνεται ότι η Fitch Ratings υποβάθμισε την Κίνα το 2013 σε A+, ενώ η αξιολόγηση της S&P είναι στο AA-.