Νοσοκομεία και παιδικοί σταθμοί, εταιρείες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και κατασκευαστικές – το κοινό τους στοιχείο είναι ότι σκοπεύουν να προσλάβουν φέτος νέους εργαζόμενους. Εκπρόσωποι από τον χώρο της γερμανικής οικονομίας εκτιμούν ότι έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα δημιουργηθούν μισό εκατομμύριο νέες θέσεις απασχόλησης, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DHIK).
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, όπως επισήμανε στην εφημερίδα Rheinische Post ο γενικός διευθυντής του DHIK Μάρτιν Βανσλέμπεν, «βασικοί κινητήριοι μοχλοί των θετικών εξελίξεων στο πεδίο της απασχόλησης παραμένουν οι κλάδοι της παροχής υπηρεσιών».
Σύμφωνα με την έρευνα του DHIK, μόνο παροχείς υπηρεσιών στο πεδίο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, όπως νοσοκομεία, ιατρεία, παιδικοί σταθμοί και ιδρύματα μέριμνας, σκοπεύουν να δημιουργήσουν 130.000 νέες θέσεις εργασίας. Η ζήτηση για εργατικό δυναμικό στους συγκεκριμένους τομείς αυξάνεται λόγω της δημογραφικής αλλαγής και του αυξανόμενου βαθμού συνειδητοποίησης των ανθρώπων για θέματα υγείας, εκτίμησε ο Μάρτιν Βανσλέμπεν. Όπως λέει, πολλές νέες ευκαιρίες απασχόλησης αναμένεται να προκύψουν έως το τέλος της χρονιάς σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών που απευθύνονται σε επιχειρήσεις (π.χ. συμβουλευτικές εταιρείες, ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, εταιρείες security).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του DHIK, 100.000 νέες θέσεις εκτιμάται ότι θα ανοίξουν στους κλάδους του εμπορίου, των συγκοινωνιών και της εστίασης, 50.000 στην εκπαίδευση και 35.000 στον κλάδο των οικοδομών.
Ο Έντζο Βέμπερ, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ερευνών για την Αγορά Εργασίας και το Επάγγελμα (IAB), το οποίο υπάγεται στη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, θεωρεί μάλιστα ότι ο αριθμός των 500.000 νέων θέσεων εργασίας έως το τέλος του έτους θα ήταν απογοητευτικός. Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορούν να προκύψουν έως 760.000 νέες θέσεις εργασίας με ασφαλιστικές παροχές μέχρι την εκπνοή του 2017. Κατά τη γνώμη του Έντζο Βέμπερ, το αξιοσημείωτο δεν είναι μόνο οι νέες θέσεις εργασίας, αλλά και ο εξαιρετικά μικρός αριθμός των θέσεων εργασίας που αναμένεται να καταργηθούν εντός της χρονιάς στη Γερμανία.
Τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό ανεργίας στη χώρα υποχώρησε στο 5,6%. Ωστόσο ολοένα και περισσότεροι εργοδότες εκφράζουν προβληματισμό για την έλλειψη εξειδικευμένων εργατικών χεριών. Όπως τόνισε ο Μάρτιν Βανσλέμπεν, «η έλλειψη εξειδεικευμένων εργαζομένων εδραιώνεται ως κίνδυνος υπ’ αριθμόν ένα για τις επιχειρήσεις –και μάλιστα σε όλες τις περιοχές και σε πολλούς κλάδους». Όπως τονίζει ο γερμανός οικονομολόγος, η αισθητή αύξηση της απασχόλησης είναι εφικτή μόνον εφόσον υπάρχει επαρκές διαθέσιμο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.