Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας κλονίζει την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Αυτό φαίνεται πως υποστηρίζει έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης
Ο Δείκτης Παγκόσμιας Ειρήνης, που μετρά 23 παραμέτρους, από τις στρατιωτικές δαπάνες μέχρι την εγκληματικότητα και τις διενέξεις με κοινωνικές χώρες, δείχνει φέτος ότι οι οικονομικοί παράγοντες είναι η βασική αιτία των αναταραχών που σημειώνονται στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της “Αραβικής Άνοιξης”. Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων βοήθησε να πυροδοτηθούν οι εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία και άλλες χώρες ενώ τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη έβγαλαν τους διαδηλωτές στο δρόμο.
Θετικές τάσεις
Υπήρξαν ωστόσο και ορισμένες θετικές τάσεις. Παρά τις συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Λιβύη και τις διασυνοριακές εντάσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών βελτιώνονται.
“Οι εντυπωσιακές αλλαγές που βλέπουμε φέτος δεν προκαλούνται από τους πολέμους μεταξύ χωρών αλλά από τις συγκρούσεις των λαών με τις κυβερνήσεις τους”, είπε ο Στιβ Κιλιλέα, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου. Οι αλλαγές “συνδέονται εν μέρει με την οικονομική κρίση και με την άνοδο στις τιμές των τροφίμων”, πρόσθεσε.
Ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια ειρήνη
Ο Κιλιλέα, πρώην επιχειρηματίας που επινόησε το Δείκτη πριν από μια πενταετία, είπε ότι η χώρα-κλειδί είναι η Κίνα, στην οποία θα μπορούσαν να σημειωθούν βίαιες ταραχές εάν η οικονομία της πέσει σε ύφεση τα επόμενα χρονια. “Η Κίνα δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται διαρκώς και όταν σημειωθεί μια κάμψη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα”, υποστήριξε.
Ισλανδία η πιο ειρηνική
Πάντως, τρία χρόνια μετά την κατάρρευση των τραπεζών της που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, η Ισλανδία επέστρεψε στην κορυφή της λίστας ως η πιο ειρηνική χώρα του κόσμου. Η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία βρίσκονται επίσης ψηλά, παρά τις φυσικές καταστροφές που έζησαν. Στην Ιρλανδία σημειώθηκαν οι λιγότερες αναταραχές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πιθανότατα λόγω του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας της, είπε ο Κιλιλέα.
Για ειρήνη
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διασφαλίζουν την ειρήνη είναι η καλή λειτουργία της κυβέρνησης, η σχετικά ομογενοποιημένη κοινωνία, η δίκαιη κατανομή του πλούτου, η καλή δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η ελευθεροτυπία. “Οι χώρες με τέτοιες δομές είναι πιο ικανές να προσαρμοστούν και να τραβήξουν εμπρός σε δύσκολους καιρούς. Και η Κίνα στερείται πολλές από αυτές”, κατέληξε ο Κιλιλέα.