Οι φορείς χάραξης πολιτικής στις αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να ελπίζουν η Fed να συνεχίσει τις σταδιακές ανόδους στα επιτόκια, καθώς κάποιες από αυτές τις αγορές είναι εκτεθειμένες σε τυχόν απότομες αυξήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Η έκθεση αυτή οφείλεται στο μεγάλο εξωτερικό χρέος: το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους στις αναδυόμενες αγορές -το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος- είναι σε ξένο νόμισμα, ενώ πρόκειται κυρίως για εταιρικό χρέος σε αμερικανικό δολάριο.
Συνολικά, το χρέος στις αναδυόμενες αγορές σε ξένο νόμισμα -εξαιρώντας την Κίνα- αυξήθηκε από 22% του ΑΕΠ το 2011 σε 30% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου αντιστοιχεί σε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, με τα επίπεδα των βραχυπρόθεσμων δανείων να παραμένουν σχετικά χαμηλά, στο 8% του ΑΕΠ.
«Αν και αυτό σημαίνει πως οι αναδυόμενες αγορές θα είναι πιο καλά προστατευμένες από βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, παραμένουν εκτεθειμένες σε μεγάλες αλλαγές στο αμερικανικό δολάριο και στα αμερικανικά επιτόκια», τόνισαν σύμφωνα με το Bloomberg οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley σε έκθεσή τους.
«Πέραν του χρέους σε ξένο νόμισμα, η έκθεση στα αμερικανικά επιτόκια έρχεται μέσω μεγάλων ξένων εκμεταλλεύσεων σε τοπικά κυβερνητικά ομόλογα», πρόσθεσαν.
Χώρες όπου εντοπίζονται κίνδυνοι που συνδέονται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, περιλαμβάνουν τη Χιλή, τη Μαλαισία, τη Βραζιλία, την Τουρκία και το Μεξικό. Από την άλλη, η Νότια Αφρική, η Κολομβία και η Ινδονησία είναι εκτεθειμένες λόγω της ξένης ιδιοκτησίας σε τοπικά κυβερνητικά ομόλογα.
Συνολικά το χρέος των αναδυόμενων έχει αυξηθεί απότομα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και μετά, με κορυφαία την Κίνα όπου η αναλογία χρέους/ΑΕΠ σημείωσε άνοδο από 143% το 2017 σε 280% το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Η αναλογία στα αναπτυσσόμενα κράτη εκτός της Κίνας «σκαρφάλωσε» από 107% σε 130% την ίδια αυτή περίοδο. Οι αναλυτές επεσήμαναν, πάντως, πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι η πρόσφατη άνοδος στο ονομαστικό ΑΕΠ έχει βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αναλογίας.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους στην Κίνα έχουν προκαλέσει ανησυχία, αλλά η Morgan Stanley υποστήριξε ότι η δυναμική εκεί βελτιώνεται, λόγω των μικρότερων αποπληθωριστικών πιέσεων και των μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Η άνοδος στην Κίνα έχει οδηγηθεί αποκλειστικά από το εγχώριο χρέος.