Σχεδόν έναν χρόνο μετά την αποπομπή της από το ύπατο αξίωμα της χώρας της, η τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ τονίζει, σε συνέντευξή της, ότι το «πραξικόπημα» εναντίον της ίδιας και του πολιτικού της χώρου συνεχίζεται.
«Ας μην θεωρεί κανείς ότι το πραξικόπημα άρχισε και τελείωσε με την απομάκρυνσή μου από την προεδρία. Είχε αρχίσει νωρίτερα, όταν οι αντίπαλοι είδαν ότι δεν μπορούν να φθάσουν στην εξουσία μέσω δημοκρατικών εκλογών», δηλώνει η κ. Ρούσεφ, «στοχεύοντας» στον νυν πρόεδρο της χώρας Μισέλ Τέμερ, αντιπρόεδρο της Βραζιλίας επί της προεδρίας της.
Ο προκάτοχος της κ. Ρούσεφ και πολιτικός της μέντορας, Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, καταδικάστηκε πρόσφατα σε φυλάκιση για υπόθεση διαφθοράς, πράγμα που πιθανόν να του κλείνει τον δρόμο για μια υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018.
«Το πρώτο στάδιο του πραξικοπήματος ήταν η αποπομπή μου. Ωστόσο υπάρχει και δεύτερο στάδιο και αυτό είναι να αποτραπεί η υποψηφιότητα του προέδρου Λούλα», συμπληρώνει η Ντίλμα Ρούσεφ.
Για την κρίση στην Βενεζουέλα, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού – αριστερού Κόμματος Εργαζομένων του κ. Λούλα και της κ. Ρούσεφ, Γκλέιζι Χόφμαν, έχει δηλώσει ότι το κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έναντι της «βίαιης επίθεσης της Δεξιάς».
«Ο Μαδούρο κυβερνά τη Βενεζουέλα σε ακραίες συνθήκες, χρειαζόμαστε μία διέξοδο από την κρίση η οποία να μην είναι αιματηρή», σημειώνει η κ. Ρούσεφ, η οποία ωστόσο αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αντιμετωπίζει το ίδιο θετικά τον Ν. Μαδούρο με τον προκάτοχό του, Ούγο Τσάβες, τον οποίο χαρακτηρίζει «μεγάλο ηγέτη».
Κατηγορεί ακόμη τη Δύση ως «ανεύθυνη» στον χειρισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα και συμπληρώνει ότι η Λατινική Αμερική κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια αιματηρή διαμάχη τύπου Ιράκ και Αφγανιστάν, με ευθύνη των ΗΠΑ.