Η Αυστρία αποφάσισε να στείλει 70 στρατιώτες στο πέρασμα Μπρένερ-Η Ιταλία αντιδρά
Η Αυστρία αποφάσισε να στείλει 70 στρατιώτες στο πέρασμα Μπρένερ στα σύνορα με την Ιταλία για την ενίσχυση των ελέγχων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού. Η Ιταλία από την πλευρά της αντιδρά.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η Ιταλία δεν περίμενε την απόφαση αυτή της Αυστρίας και δεν θεωρεί ότι υπάρχουν βάσιμες αιτίες. Οι 70 στρατιώτες που αποστέλλονται στο συνοριακό πέρασμα του Μπρένερ εκπλήσσουν την κυβέρνηση της Ρώμης.
Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι από την αρχή του χρόνου, απαγορεύθηκε η είσοδος σε 1200 άτομα που επιχείρησαν να φτάσουν στην Ιταλία από την Αυστρία. Κάτι που δείχνει ότι οι αρχές της Βιέννης δεν πρέπει να ανησυχούν για τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Παράλληλα η ιταλική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι τα πραγματικά προβλήματα είναι εντελώς διαφορετικά. Όπως για παράδειγμα, ότι η Αυστρία δεν συνεργάσθηκε καθόλου σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις. «Η χώρα αυτή δεν δέχθηκε ούτε έναν από τους αιτούντες άσυλοπου βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία», γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα. Στο μεταξύ όμως βάσει προφορικών και μόνο υποσχέσεων δεν ενεργοποιήθηκε σε βάρος της Βιέννης η διαδικασία επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ρώμη υπογραμμίζει και πάλι ότι το ζητούμενο στην Ευρώπη είναι η αλληλεγγύη και όχι ο αδικαιολόγητος φόβος. Πολλοί σχολιαστές όμως θεωρούν ότι οι εκπλήξεις θα συνεχισθούν για άλλους δυο μήνες. Μέχρι δηλαδή τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές.
H κυβέρνηση Τζεντιλόνι στη φάση αυτή επιδιώκει πάντως να ρίξει τους τόνους αναφορικά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frontex, τον περασμένο Ιούλιο οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Κάτω Ιταλία, μειώθηκαν κατά 57% σε σχέση με τον Ιούνιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014. Ένα αποτέλεσμα που οφείλεται μεταξύ άλλων και στη συνεργασία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού με την λιβυκή ακτοφυλακή: μια πρωτοβουλία που μείωσε τις αφίξεις, αλλά προκάλεσε και σωρεία πολεμικών προσεγγίσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά τον ελλιπέστατο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κέντρα κράτησης της Λιβύης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι τέλος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε «να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενός φαινομένου με μόνιμα χαρακτηριστικά, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».