Τι εκτιμά ο ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Γκίντο Στάινμπεργκ
Οι τρομοκρατικές ενέργειες στην Καταλονία αλλάζουν τα δεδομένα των τελευταίων ετών, εκτιμά ο ειδικός Γκ. Στάινμπεργκ, μιας και έχουμε να κάνουμε πλέον, πιθανότατα, με τρομοκρατικό πυρήνα και όχι με μεμονωμένους δράστες.
Η ύπαρξη τρομοκρατικού πυρήνα με ως και 12 μέλη είναι ενδεικτική για μια ενδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους, μιας και οι περισσότερες τρομοκρατικές ενέργειες των τελευτών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος πραγματοποιούνταν από μεμονωμένους δράστες, εκτιμά ο ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας Γκίντο Στάινμπεργκ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό DLF, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
“Η είδηση δεν με εκπλήσσει, αλλά με ανησυχεί. Οι επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και τις Βρυξέλλες το Μάρτιο του 2016 δείχνουν ότι πύκνωσαν οι επιθέσεις μεμονωμένων δραστών, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη αδυναμίας του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Ότι δηλαδή δεν είναι πια σε θέση να συστήσουν ομάδες τρομοκρατών που πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης επιθέσεις με δεκάδες θύματα. Αν στην περίπτωση των τρομοκρατικών ενεργειών στην Καταλονία έχουμε να κάνουμε πράγματι με τρομοκρατικό πυρήνα τότε αυτό αποτελεί προειδοποιητικό μήνυμα ότι τους επόμενους μήνες και χρόνια δεν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε επιθέσεις μεμονωμένων ατόμων, αλλά απόπειρες χτυπημάτων με στόχο το θάνατο δεκάδων ανθρώπων “.
Για τον γερμανό ειδικό έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι πέντε ύποπτοι που έπεσαν χθες νεκροί από πυρά της ισπανικής αστυνομίας στο Καμπρίλς φορούσαν ψεύτικες ζώνες με εκρηκτικά και έφεραν μαζί τους τσεκούρια και μαχαίρια.
“Ο εξοπλισμός δείχνει ότι τα άτομα αυτά, είτε δεν ήταν σε θέση να προμηθευτούν όπλα, είτε δεν ήταν εκπαιδευμένοι στη χρήση τους. Πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με δράστες που δεν εκπαιδεύθηκαν στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος και ίσως δεν είχαν διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα από το οποίο μπορούσαν να προμηθευτούν πυροβόλα όπλα. Δυστυχώς είναι γεγονός ότι τρομοκράτες εκπαιδευμένοι, με πρόσβαση σε όπλα, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι, αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή από δράστες που χρησιμοποιούν φορτηγά, μαχαίρια και μανσέτες. Ακούγεται ίσως κυνικό, αλλά αν συγκρίνουμε με τα δεκάδες θύματα της επίθεσης στο Μπατακλάν τον Νοέμβριο του 2015, ο αριθμός των θυμάτων στη Βαρκελώνη ήταν σχετικά περιορισμένος”.