Αισιόδοξος είναι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, για τον τραπεζικό τομέα της χώρα του, ωστόσο υπογράμμισε πως σημαντικά προβλήματα παραμένουν στην ευρωζώνη, ακόμη και στη Γερμανία.
Η Γερμανία μπορεί να είναι γνωστή ως η υπερδύναμη της οικονομίας της ευρωζώνης, αλλά έχει τα δικά της τραπεζικά προβλήματα να λύσει, τόνισε ο υπουργός την Κυριακή, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Ambrosetti Forum.
«Πιστεύω πως υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις γερμανικές τράπεζες και είμαι σίγουρος ότι οι γερμανικές αρχές θα τα αντιμετωπίσουν», ανέφερε ερωτηθείς για σχετικά σχόλια του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι πέρυσι.
«Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει ρίξει μακράν το περισσότερο δημόσιο χρήμα στον τραπεζικό τομέα, σε όρους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο παρελθόν, όταν οι κανόνες ήταν διαφορετικοί φυσικά. Αυτή είναι μια ένδειξη πως ίσως όλοι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χρειάζεται να συνεργαστούμε πολύ πιο αποτελεσματικά για να προσφέρουμε ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε.
Ο Πάντοαν ανέφερε ακόμη πως η τραπεζική ένωση, η οποία δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό τη θέσπιση κοινών κανόνων για τις τράπεζες ολόκληρης της ΕΕ, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα πλήρως, όχι λόγω αντίστασης από συγκεκριμένες χώρες, αλλά λόγω των διαφορετικών εθνικών αντιλήψεων.
«Ωστόσο κάνουμε πρόοδο σε ένα πράγμα: στο ότι χτίζουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και επίσης παραδεχόμαστε ότι πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις ιστορικά διαφορετικές παραδόσεις στους τραπεζικούς τομείς, αλλά και με το ότι αυτές θα πρέπει να συγχωνευθούν σε μία νέα, ευρωπαϊκή τραπεζική κουλτούρα», επεσήμανε ο υπουργός.
Σωστό timing για το QE
«Το timing της νομισματικής πολιτικής είναι μία από τις πιο ευαίσθητες και εκλεπτυσμένες τέχνες στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ηγεσία της ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει με την απόσυρση του QE τη σωστή στιγμή», τόνισε ο Ιταλός πολιτικός, αναφερόμενο στο τέλος της ποσωτικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα.
Πάντως, ανεξάρτητα με το τι θα κάνει η ΕΚΤ -η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη- ο Πάντοαν τόνισε στο διεθνές δίκτυο πως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να «σπαταλούν» το τρέχον περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και πρέπει να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους.
«Θεωρώ πως είναι ευθύνη των άλλων κομματιών της εργαλειοθήκης χάραξης πολιτικής, περιλαμβανομένων και των δημοσιονομικών πολιτικών, να αδράξουν την ευκαιρία αυτού του παραθύρου της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, για να εφαρμόσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις που είναι θεμελιώδεις για μια καλή βάση ώστε η νομισματική πολιτική να είναι πιο αποτελεσματική. Αυτό είναι το καθήκον των κυβερνήσεων», κατέληξε ο υπουργός.