Τα κίνητρα του αυτόχειρα δράστη στο Λας Βέγκας αναζητούν οι αστυνομικές αρχές. FBI και CIA δεν επιβεβαιώνουν την εκδοχή περί τζιχαντιστικής επίθεσης. Την οπλοκατοχή φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο οι Δημοκρατικοί.
Στο σκοτάδι κινούνται οι αμερικανικές διωκτικές αρχές δύο ημέρες μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι εκείνο που ώθησε τον 64χρονο συνταξιούχο Στίβεν Πάντοκ να προκαλέσει τέτοιο θανατικό γύρω του. Επιστολή δεν άφησε πίσω του, ούτε βρήκαν κάποια ένδειξη για τα κίνητρά του. Όπως γράφει η Deutsche Welle, το μόνο που ξέρουν είναι ότι ήταν εύπορος, είχε πάθος με τα τυχερά παιγνίδια και έπαιζε στο καζίνο μεγάλα ποσά.
Οι αρχές προσπαθούν να αναπαραστήσουν όλες τις κινήσεις του πριν ανοίξει πυρ προς το συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθούσε υπαίθρια συναυλία με μουσική country. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Tropicana, στο 32ο όροφο, από όπου πυροβολούσε, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 16 πυροβόλα. Πολύ περισσότερα βρήκαν στο σπίτι του, 130 χιλιόμετρα από το Λας Βέγκας μαζί με πυρομαχικά, εκρηκτική ύλη και νιτρική αμμωνία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή βόμβας. Στο μεγεθυντικό φακό της αστυνομίας και το δεύτερο σπίτι του, στην πόλη Ρένο. Άγνωστα παραμένουν μέχρι τώρα τα κίνητρα. Το FBI και η CIA αντέδρασαν με σκεπτικισμό στην ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτος ότι ο Πάντοκ, που είχε ασπαστεί το Ισλάμ, έδρασε ως«στρατιώτης του Ισλάμ». Σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν αποδείξεις επ’ αυτού, μάλιστα εκπρόσωπος της CIA προειδοποίησε να μην βγαίνουν εσπευσμένα συμπεράσματα.
Ο σερίφης Τζο Λομπάρντο τον αποκάλεσε «ψυχοπαθή» και «μοναχικό λύκο» καλώντας τον πληθυσμό να ηρεμήσει. «Έχουμε εντοπίσει ένα γυναικείο πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, και θέλω να πω στους ανθρώπους να αισθάνονται εμπιστοσύνη και να ηρεμήσουν δεδομένου ότι σε λίγο χρονικό διάστημα έχουμε κάνει πολλά», είπε ο Λομπάρντο. «Ο αριθμός των θυμάτων φτάνουν τουλάχιστον τους 59, των τραυματιών στους 527, αλλά δεν θέλω να σας δώσω ακόμη ακριβή αριθμό, θα ήταν λάθος».
Το μακελειό στο Λας Βέγκας που είναι και το χειρότερο στη νεώτερη ιστορία των ΗΠΑ, επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα της οπλοκατοχής, που ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν μπόρεσε να λύσει. Ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το Κονέκτικατ, όπου το 2012 είχε γίνει αντίστοιχο μακελειό με 20 νεκρά εξάχρονα παιδιά και 6 ενήλικες, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την επανεξέταση της απαγόρευσης οπλοκατοχής. Από την πλευρά της η επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι εξήγγειλε νέα νομοθετική πρωτοβουλία ελέγχου πωλήσεων όπλων.
«Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να γίνονται τέτοια συμβάντα στη νέα αμερικανική καθημερινότητα», τόνισε ο γερουσιαστής Ντίκ Ντέρμπιν από το Ιλινόι. «Δεν μπορούμε να ανασηκώνουμε αδιάφορα τους ώμους μας στο γεγονός ότι 30.000 Αμερικανοί πυροβολούνται και σκοτώνονται κάθε χρόνο. Δεν μπορούμε να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα, όταν δεκάδες συμπατριώτες μας σκοτώνονται σε μια νύχτα, μόνο και μόνο επειδή πήγαν σε συναυλία».