Μετά τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός «νέου κεφαλαίου» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις και την αναγκαιότητα «επισκευής» των διμερών σχέσεων, και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τάσσεται υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων Βερολίνου-Άγκυρας.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα για μια καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, ακόμα κι αν ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών είναι ο τουρκικής καταγωγής πρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, γνωστός επικριτής του Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία.
«Αν εσείς κάνετε ένα βήμα, εμείς θα κάνουμε δύο», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου. Παράλληλα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, υπερασπιζόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν και τους χαρακτηρισμούς γερμανών πολιτικών ως ναζί, ισχυρίστηκε ότι απλά ο τούρκος πρόεδρος αντιδρούσε σε επιθέσεις του Βερολίνου. «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να μάθει να σέβεται την Τουρκία», υπογράμμισε ο Μ. Τσαβούσογλου.
Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ωστόσο ο τούρκος υπουργός στο ζήτημα του κρατουμένου τουρκογερμανού δημοσιογράφου Ντενίς Γιουτσέλ, παραπέμποντας στην ετυμηγορία της τουρκικής δικαιοσύνης. Αντίθετα στην περίπτωση του γερμανού ακτιβιστή Πέτερ Στόιτνερ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας
Στο βόρειο Ιράκ Άγκυρα, Τεχεράνη, αλλά και Βαγδάτη εντείνουν τις πιέσεις στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης. Στο μεταξύ συνεχίζεται η κοινή άσκηση τουρκικού και ιρακινού στρατού κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.
Τις μονάδες που επιχειρούν στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ επιθεώρησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού Xoυλουσί Ακάρ στα πλαίσια της κοινής άσκησης με τον ιρακινό στρατό. Το Γενικό Επιτελάρχη συνόδευαν και οι αρχηγοί στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, που μετέβησαν αεροπορικώς στην τουρκική πόλη Βαν. Παράλληλα συνεχίζονται και οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά του PΚΚ στις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ και Μαρντίν. Στο μεταξύ το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία και το Ιράν να κλείσουν τελείως τα σύνορα τους με το Βόρειο Ιράκ για να αυξηθεί η πίεση στον κούρδο πρόεδρο Μπαρζανί. Ο εκπρόσωπος του Ιρακινού υπΕξ Αχμέντ Μακούμπ με γραπτή ανακοίνωση διευκρινίζει ότι ζητήθηκε επίσης επισήμως από τις δυο γειτονικές χώρες να περιορίσουν τις εμπορικές συναλλαγές με το Βόρειο Ιράκ με πρώτη την αγορά πετρελαίου.
Στο προοίμιο, σε ομιλία του ο πρόεδρος Ερντογάν, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στα κουρδικά εδάφη του βορείου Ιράκ είπε ότι αυτή η λογική δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα, και πως «αν οι Κούρδοι δεν επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση θα απομονωθούν και θα απολέσουν και τα όσα είχαν».