Οι Εσθονές είναι οι πιο αδικημένες εργαζόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι Ιταλίδες είναι οι λιγότερο αδικημένες. Οι μισθοί των πρώτων είναι κατά 26,9% χαμηλότεροι από εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους, ενώ οι μισθοί των δεύτερων μόνο κατά 5,5% χαμηλότεροι. Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat που αφορά το έτος 2016, οι Ευρωπαίες αμείβονται κατά 16,3% λιγότερο από τους Ευρωπαίους, με τα ίδια ασφαλώς προσόντα και προϋπηρεσία.
Εκτός από την Εσθονία, μεγάλες μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών κατέγραψε η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ στη Δημοκρατία της Τσεχίας (22,5%) και στη Γερμανία (22%). Αντίθετα, οι χαμηλότερες διαφορές εντοπίζονται εκτός από την Ιταλία στη Ρουμανία (5,8%) και στο Βέλγιο (6,5%). Στοιχεία για την Ελλάδα εν προκειμένω δεν έχει η έρευνα.
Αναφορικά με τους επαγγελματικούς τομείς, το ωρομίσθιο ενός Ευρωπαίου μάνατζερ διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 31,96 ευρώ, ενώ μιας γυναίκας διευθύντριας στα 22,82 ευρώ. Είναι δηλαδή κατά 28% χαμηλότερο το ημερομίσθιο των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις. Για τους βιομηχανικούς εργάτες και τις εργάτριες η διαφορά σε ποσοστό είναι ανάλογη (26%), καθώς οι άνδρες κερδίζουν 11,49 ευρώ ωριαίως και οι γυναίκες 8,46 ευρώ.
Οι άνδρες που κατέχουν διευθυντικές θέσεις είναι, βέβαια, πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες. Στη Λεττονία, την Πολωνία και τη Σλοβενία συναντά κανείς τις περισσότερες γυναίκες μάνατζερ (τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 47%, 41% και 41%). Αντίθετα, στο Λουξεμβούργο, στην Τσεχία και στην Ολλανδία τα ποσοστά των γυναικών μάνατζερ είναι 18%, 25% και 25% αντιστοίχως.
Οι Ολλανδές είναι και οι Ευρωπαίες οι οποίες απασχολούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης (76,4%, δηλαδή τρεις στις τέσσερις)! Αντίθετα, μόνο ένας στους τέσσερις Ολλανδούς εργαζομένους είναι μερικής απασχόλησης (26,2%). Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος για τις γυναίκες με mini job είναι 31,9%.
Αίσθηση προκαλεί το χαμηλό ποσοστό των Ελληνίδων με μερική απασχόληση (13,7%), αλλά και των ανδρών (6,9%) – δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι στη χώρα μας ανθεί η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία. Στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία η μερική απασχόληση των γυναικών είναι σχεδόν ανύπαρκτη (τα ποσοστά είναι 2,2% και 6,8% αντιστοίχως).