Διαστημόπλοια, διαστημικά λεωφορεία, πύραυλοι, δορυφόροι, αλλά και όλος ο εξοπλισμός για την κατάκτηση του Σύμπαντος παραμένουν τα πιο προωθημένα τεχνολογικά πράγματα του κόσμου μας, αλλά και σχέδια εντελώς απόρρητα.
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κανείς είναι να πέσει όλη αυτή η καινοτόμα τεχνολογία στα χέρια του ανταγωνιστή ή σε εντελώς λάθος χέρια. Κανείς δεν μπορεί να πειράξει, για παράδειγμα, έναν αμερικανικό δορυφόρο και κάθε απόπειρα ισοδυναμεί με θερμό επεισόδιο.
Κι έτσι ήταν πάντα μεγάλη πρόκληση πού απορρίπτονται όλα αυτά, μιας και δεν μπορείς να τα αφήσεις εκεί πάνω να βολτάρουν ως διαστημικά συντρίμμια. Πάνω από 4.000 δορυφόροι εκτελούν σήμερα τροχιές γύρω από τη Γη, οπότε δεν είναι καθόλου απλό το θέμα τι κάνεις με τους παλιούς δορυφόρους ή τα χαλασμένα εξαρτήματα.
Γι’ αυτό και η NASA αλλά και η Space X έχουν επιλέξει ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη μας για να απορρίπτουν τα διαστημικά τους μαραφέτια, πολύ μακριά από κάθε ανθρώπινη επαφή.
Το λένε «Point Nemo» και βρίσκεται μεταξύ Χιλής και Νέας Ζηλανδίας, περισσότερα από
Κι ενώ οι μικρότεροι δορυφόροι τείνουν να εξαϋλώνονται κατά την επαναφορά τους στη γήινη ατμόσφαιρα, είναι οι μεγαλύτεροι που καταλήγουν στο Point Nemo. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της NASA: «Τι γίνεται με τα μεγαλύτερα πράγματα, όπως οι διαστημικοί σταθμοί και τα μεγάλα διαστημόπλοια σε χαμηλή τροχιά; Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να μην καούν εντελώς πριν αγγίξουν το έδαφος. Υπάρχει λύση, οι χειριστές των διαστημοπλοίων μπορούν να προγραμματίσουν τον τελικό προορισμό των παλιών δορυφόρων ώστε να διασφαλίσουν ότι κάθε συντρίμμι θα πέσει σε μια απομονωμένη περιοχή».
Και συνεχίζει: «Αυτό το μέρος έχει και παρατσούκλι, είναι το Νεκροταφείο Διαστημοπλοίων! Είναι στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι στην πράξη το πιο απομακρυσμένο σημείο από τον ανθρώπινο πολιτισμό που μπορείς να βρεις».
Tο συγκεκριμένο μέρος χρησιμοποιείται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, φιλοξενώντας σήμερα κάπου 260 διαστημικά αντικείμενα στα 17 τετραγωνικά χιλιόμετρά του…