Για σοβαρά λάθη που έστειλαν τη βουλγαρική οικονομία στην “κατάψυξη”, με συνέπεια στη χώρα να σημειωθεί σχεδόν “μηδενική ανάπτυξη” το 2010, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήδη φάνηκαν πειστικές ενδείξεις ανάκαμψης, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πλάμεν Ορεσάρσκι.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά θυσίασε την ευκαιρία της Βουλγαρίας να βγει γρήγορα από την κρίση στο βωμό της προσδοκίας της να ενταχτεί στο νομισματικό μηχανισμό ERM 2, την οποία οι κυβερνώντες είχαν αναγάγει σε στρατηγικό στόχο και σε “ύψιστη εθνική προτεραιότητα” κατά τους πρώτους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, όπως υπενθύμισε ο κ. Ορεσάρσκι.
Τελικά, η προσπάθεια απέτυχε, παρά την άκρως συντηρητική και περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, με την οποία η κυβέρνηση ουσιαστικά έστειλε την οικονομία της Βουλγαρίας σε βαθιά “κατάψυξη”, όπως τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στη δημοφιλή εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ “Κυριακή 150”, στην οποία κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας σχολιάζουν τα σημαντικότερα προβλήματα της επικαιρότητας.
Ενώ η υπερβολικά περιοριστική και συντηρητική δημοσιονομική πολιτική, που εφάρμοζε η κυβέρνηση για να μπει στο πολυπόθητο “προθάλαμο της ευρωζώνης” στο 2010, ουσιαστικά οδήγησε σε “υπερπάγωμα της οικονομίας” της Βουλγαρίας. Με συνέπεια ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας να είναι 0,2 το 2010, δηλαδή, σχεδόν μηδενικός.
Ο κ. Ορεσάρσκι έκανε λόγο για “ναυάγιο της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπορίσοφ” και τάχθηκε υπέρ της υποβολής πρότασης μομφής στο Κοινοβούλιο από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο άρχισε πρόσφατα διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος που ανήκει στην αριστερή αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η πρόταση μομφής της κυβέρνησης έχει ήδη καθυστερήσει αφού “όλοι οι Βούλγαροι πολίτες έχουν καταλάβει ότι στα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μας κινείται σε λάθος κατεύθυνση”.
Σε απάντηση ερωτήσεων σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την ενδεχόμενη επίδραση της στη Βουλγαρία, ο Βούλγαρος εμπειρογνώμονας είπε, ότι στην ελληνική περίπτωση πρόκειται για “κρίση χρέους, κρίση του Δημοσίου”, που οφείλεται κυρίως “σε λάθη της δημοσιονομικής πολιτικής στο παρελθόν, που είχαν σαν συνέπεια να συσσωρεύουν χρέη, που αντιστοιχούν σε 150% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας”.
“Ωστόσο, δεν έχω υπόψη μου οποιεσδήποτε ενδείξεις να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα οι εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά ούτε οι θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στην Βουλγαρία. Ίσως να έχει σημειωθεί κάποια επιδείνωση του πιστωτικού “πορτοφολιού” τους, αλλά δεν νομίζω ότι σ’αυτή τη φάση υπάρχει λόγος οποιασδήποτε ανησυχίας”, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.