Εάν ο καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν δεν εμφανιστεί να καταθέσει, θα είναι φυσιολογικό να εκδώσουμε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας.
«Οταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά από δικαστική κλήση να καταθέσει, στην Ισπανία ή σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, εκδίδεται ένταλμα σύλληψης”, σημείωσε ο πρόεδρος Κάρλος Λεσμες.
Όμως ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του μπορεί να ζητήσει να ανακριθεί στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα συνεργαστεί με την ισπανική και βελγική δικαιοσύνη, υπογράμμισε.
Τόνισε ότι ο καταλανός ηγέτης δεν παρουσιάστηκε στις ισπανικές αρχές “επειδή το κλίμα δεν είναι καλό”, θεωρώντας ότι πρέπει να κρατηθούν κάποιες αποστάσεις.
Κίνδυνος προσφυλάκισης για μέλη της καταλανικής κυβέρνησης
Σημειώνεται ότι σήμερα στη Μαδρίτη, οι καθαιρεθέντες αυτονομιστές ηγέτες της επαρχίας αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για «στάση», την ώρα που ο κ. Πουτζδεμόν καταγγέλλει από τις Βρυξέλλες μια «πολιτική δίκη».
Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ζητήσει να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στάση και αποσχιστική δράση εναντίον περίπου είκοσι καθαιρεθέντων μελών της καταλανικής κυβέρνησης. Τους κατηγορεί ότι ενθάρρυναν «ένα ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας.
Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων που θα καταθέσουν σήμερα ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου. Αν συμφωνήσει με το αίτημα της εισαγγελίας, το δικαστήριο σήμερα πρόκειται όχι μόνο να απαγγείλει κατηγορίες στους αυτονομιστές ηγέτες, αλλά και να ζητήσει την προφυλάκισή τους.
Μισή ώρα αργότερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάμρε Φορκαντέλ και τέσσερα μέλη του αναμένονται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι αρμόδιο για τους βουλευτές, καθώς αυτοί εξακολουθούν να έχουν βουλευτική ασυλία.
Κάποιοι αυτονομιστές ηγέτες θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο «για να καταγγείλουν τη βούληση της ισπανικής δικαιοσύνης να διώκει πολιτικές ιδέες», άλλοι «θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την πολιτική αυτή δίκη», τόνισε στην ανακοίνωση ο Πουτζδεμόν.
Ο Ζοάν Ζοσέπ Νούετ, μέλος του γραφείου του κοινοβουλίου που θα καταθέσει σήμερα, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του Πουτζδεμόν. «Όλοι όσοι έχουν κληθεί ενώπιον του δικαστηρίου ενδέχεται να προφυλακιστούν», διότι ο Πουτζδεμόν έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Catalunya Radio.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η παραμονή Πουτζδεμόν στο Βέλγιο είναι ένας ελιγμός ενόψει των εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες οι αυτονομιστές ελπίζουν να κερδίσουν και πάλι την πλειοψηφία, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Παραμένοντας στις Βρυξέλλες ο Πουτζντεμόν «περισσότερο προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή των μέσων, παρά να αποφύγει τη δικαιοσύνη», εκτιμά ο Ισπανός πολιτικός επιστήμονας Φερνάντο Βαγεσπίν.
Spiegel: Πράξη δειλίας η φυγή Πουτζδεμόν από την Καταλονία
«Η φυγή του από την Καταλονία φαίνεται ως πράξη δειλίας», σχολιάζει διαδικτυακά το Spiegel Online. «Δημηιουργεί την εντύπωση ότι ένας πολιτικός, αφού κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για ένα εγχείρημα και τους έβαλε σε θέση να πρέπει να αναλάβουν μεγάλο ρίσκο, στη συνέχεια την κοπανάει, όταν κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του και μάλιστα την ημέρα που η ισπανική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες», σημειώνει ο γερμανός σχολιαστής.
Η ισπανική El Confidencial επιχειρεί να «διαβάσει» τη στάση του Πουτζντεμόν. «Δύο πράγματα δείχνει η έξοδός του στο Βέλγιο, την αμηχανία των ανθρώπων του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας και τη βαθιά ρήξη μέσα στο ίδιο το κίνημα», σημειώνει. «Με το ταξίδι του ο Πουτζντεμόν αιφνιδίασε τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτόν… Η εισαγγελία μπορεί να του καταλογίσει ότι απέδρασε, κάτι που συνεπάγεται προφυλάκιση. Με τη στάση του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τους συνοδοιπόρους του. Αλλά τα εκατομμύρια οπαδών, τους οποίους διαίρεσε. Γιατί άλλοι θεωρούν ότι κράτησε τις δεσμεύσεις του για διεθνοποίηση της διένεξης. Άλλοι θεωρούν ότι με το ταξίδι του στις Βρυξέλλες τους άφησε στα κρύα του λουτρού».
Αντίθετα, προσεκτική κριτική προς τον ισπανό πρωθυπουργό ασκεί η νορβηγική Dagsavisen, που πρόσκειται στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. «Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την ισπανική κυβέρνηση δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Σύνταγμα. Μια λογική στάση. Αλλά παράλληλα έγινε παράκληση προς τον Ραχόι να μην εξαντλήσει τα όρια της δύναμής του» υπενθυμίζει ο νορβηγός δημοσιογράφος. «Η καθαίρεση του Πουτζντεμόν δεν συνάδει με αυτήν την παράκληση, ένας λόγος παραπάνω να παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις πιο στενά. Η Νορβηγία θα πρέπει να κάνει σαφές στις ισπανικές αρχές ότι νέο κρούσμα κατάχρησης εξουσίας αποτελεί απερισκεψία.».