«Δεν ευσταθούν τα περί συμφωνίας Βερολίνου-Αθήνας προκειμένου να καθυστερήσει η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης προσφύγων», δηλώνει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ.
Το Βερολίνο απορρίπτει τις κατηγορίες για καθυστερήσεις οικογενειακών επανενώσεων προσφύγων, που ζουν στη Γερμανία με μέλη των οικογενειών τους από την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ δήλωσε στο Βερολίνο ότι δεν ευσταθούν όσα λέγονται και γράφονται για σχετική συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος συνεχίζεται η απεργία πείνας 20 προσφύγων, κυρίως γυναικών και παιδιών, με αίτημα την οικογενειακή επανένωση με συγγενείς τους που ζουν στη Γερμανία. Η Αμίρα, η οποία έχει ένα μικρό παιδί, δηλώνει στο DPA: «ο σύζυγός μου είναι στη Γερμανία. Περιμένουμε εδώ και 19 μήνες».
Σχεδόν 2.000 πρόσφυγες μετέβησαν από την Ελλάδα στη Γερμανία
Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών του πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους 1.921 πρόσφυγες ήρθαν από την Ελλάδα στη Γερμανία στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης, όπως προβλέπει ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ. Πιο συγκεκριμένα ο Κανονισμός αναφέρει ότι όταν ένα μέλος μιας οικογένειας έχει ζητήσει άσυλο, για παράδειγμα, στη Γερμανία, τότε οι γερμανικές αρχές είναι αρμόδιες να εξετάσουν τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου και των υπολοίπων μελών της οικογένειας με συγγένεια πρώτου βαθμού.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων ενέκρινε την μετάβαση στη Γερμανία 4.560 προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ας σημειωθεί ότι από όσους έλαβαν άδεια από τις γερμανικές αρχές, μόλις 221 συγγενείς ήρθαν στη Γερμανία την εν λόγω περίοδο. Κατά συνέπεια όλοι οι υπόλοιποι νεοεισερχόμενοι είχαν καταθέσει αιτήσεις για επανένωση πριν από το 2017.
Το τελευταίο διάστημα, το ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης απασχολεί συχνά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Αφορμή στάθηκε επιστολή του έλληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, από την οποία προκύπτει ότι ο γερμανός ομόλογός του Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να «καθυστερήσει προσωρινά» την μετάβαση από την Ελλάδα συγγενών προσφύγων που ζουν στη Γερμανία. Η επιστολή δημοσιεύθηκε στον ελληνικό τύπο και ο έλληνας υπουργός επιβεβαίωσε επανειλημμένα την αυθεντικότητά της.