Κόντρα στις ηχηρές διεθνείς αντιδράσεις ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αναγνωρίσει εντός της ημέρας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προκαλώντας πιθανότατα νέα κλιμάκωση της έντασης στην πολύπαθη περιοχή.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, ο Τραμπ αντιλαμβάνεται την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ως «αναγνώριση της πραγματικότητας», τόσο ιστορικής όσο και σύγχρονης, ανέφερε ανώνυμη κυβερνητική πηγή στην Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δώσει παράλληλα εντολή προκειμένου να αρχίσουν οι προετοιμασίες για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η διαδικασία αυτή όμως αναμένεται να κρατήσει «μερικά χρόνια» διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.
«Ως Παλαιστίνια αντιτίθεμαι στην απόφαση αυτή. Είναι εντελώς παράλογο το γεγονός ότι το Ισραήλ παίρνει τη γη μας. Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», λέει μια κάτοικος της Ιερουσαλήμ, και μια άλλη συμπληρώνει: «Ως κάτοικος της Ιερουσαλήμ έχω πιο σημαντικά πράγματα να κάνω από το να περιμένω τον Τραμπ και τις αποφάσεις του. Ο Τραμπ είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά δεν σημαίνει τίποτα για μένα. Η κατάσταση όμως θα επιδεινωθεί».
Τι λένε οι Ισραηλινοί; «Είμαι χαρούμενη. Νομίζω ότι είναι σπουδαίο που μία από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου εγκρίνει και αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους του Ισραήλ. Με λυπεί μόνο που δεν το έκανε κανείς νωρίτερα».
«Είναι αρκετά δύσκολο Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί να ζουν μαζί», λέει μια άλλη Ισραηλινή. «Αυτή η κίνηση θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Πραγματικά δεν είναι ελπιδοφόρο».
Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι με το άνευ προηγουμένου αυτό βήμα, οι ΗΠΑ πυροδοτούν μια νέα κρίση στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Για τους ηγέτες των Παλαιστινίων η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli. Οι Παλαιστίνιοι, ως γνωστόν, θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ -η οποία κατελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε το 1980- να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους για το οποίο αγωνίζονται. Καθότι η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, μέχρι σήμερα όλες οι ξένες πρεσβείες είναι εγκαταστημένες στο Τελ Αβίβ.
Αυτή ακριβώς τη συναίνεση θέτει τώρα εν αμφιβόλω ο Τραμπ, σχολιάζει ο Αλεξάντερ Μπράκελ, επικεφαλής του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στην Ιερουσαλήμ: «Με τον τρόπο αυτό θέτει εκτός μελλοντικής ειρηνευτικής ατζέντας το μελλοντικό status της Ιερουσαλήμ ή απλώς το προδικάζει».
Το status της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στο Μεσανατολικό.
Ήδη πολλές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Κατάρ αλλά και πολλές ευρωπαϊκές μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία προειδοποιούν για τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η αμερικανική απόφαση, με τον γερμανό υπ. Εξωτερικών Γκάμπριελ να κάνει λόγο για μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη».
Άραβες πολιτικοί εκφράζουν φόβους για επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή ενώ το Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών προειδοποιεί για τον κίνδυνο ανάφλεξης «του φανατισμού και της βίας». Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους.