Η Α. Μέρκελ έχει συνδέσει το όνομά της με τη Γερμανία. Η παραμονή της στην εξουσία για 12 χρόνια και η προσφυγική πολιτική καθόρισαν την πρόσληψή της στο εξωτερικό. Στη Γερμανία το άστρο της ωστόσο φαίνεται πως δύει.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, για έβδομη φορά το αμερικανικό περιοδικό Forbes ανακήρυξε πρόσφατα την Άγκελα Μέρκελ ως την ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ο κυβερνητικός συνασπισμός απώλεσε συνολικά 14% της κοινοβουλευτικής του δύναμης, η καγκελάριος είπε παρόλα αυτά «ναι» σε μια τέταρτη θητεία. Σήμερα οι συντηρητικοί της Άγκελα Μέρκελ αποτελούν την μόνη πολιτική δύναμη, που είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα διασφαλίσουν τη στήριξη άλλου κόμματος ή άλλων κομμάτων.
Την ώρα που το πολιτικό άστρο της Μέρκελ δείχνει να δύει στη Γερμανία, στο εξωτερικό η κατάσταση είναι διαφορετική. Πριν λίγες μέρες σε διεθνή διάσκεψη γυναικών στην Ισλανδία μια βουλευτής του ιορδανικού κοινοβουλίου έλεγε ότι στη χώρα της γυναίκες προσεύχονται για την Μέρκελ λόγω των καθοριστικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης.
Παρά την καθίζηση που υπέστη το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στις γερμανικές εκλογές, και στη Γερμανία υπάρχουν ακόμα πολλοί που δεν μπορούν να φανταστούν τη χώρα χωρίς την Άγκελα Μέρκελ που κυβερνά από το 2005 και θεωρείται εγγυητής σταθερότητας σε εποχές Brexit, Τραμπ, Πούτιν και Ερντογάν.
Για τους Γάλλους η πύρρειος νίκη της Μέρκελ στις εκλογές προσλαμβάνεται ως πλήγμα για την Ευρώπη. Πολλοί στο Παρίσι θεωρούν πλέον ότι η Γερμανία αποτελεί τροχοπέδη της πάλαι ποτέ πανίσχυρης γερμανογαλλικής ατμομηχανής που καθόριζε την πορεία και τους ρυθμούς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Προφανώς για αυτό το λόγο γάλλοι αναλυτές επιθυμούν την παραμονή της Άγκελα Μέρκελ στην εξουσία για μια ακόμα τετραετία.
Οι Ιταλοί ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη. Επικρίνουν την Μέρκελ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και της προσάπτουν ότι υποτίμησε το Brexit. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας χαρακτηρίζουν λάθος την απόφαση της Άγκελα Μέρκελ να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία.
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία λόγω των εντάσεων στις γερμανοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκειται στο AKP εκφράζουν κεκαλυμμένα ικανοποίηση όταν μεταδίδουν ειδήσεις για τις δυσκολίες των γερμανικών κομμάτων και της καγκελαρίου να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση. Παρόμοια είναι η αντιμετώπιση της καγκελαρίου και από το ρωσικό RT, το οποίο χαρακτηρίζει την Μέρκελ «σιδηρά κυρία» χωρίς ωστόσο να το εννοεί ως φιλοφρόνηση.
Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι στη Γερμανία σχεδόν κανένας υψηλόβαθμος χριστιανοδημοκράτης αξιωματούχος δεν θέτει ζήτημα αποχώρησης της Άγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή. Μόνο δευτεροκλασάτα μέλη του κόμματος επικρίνουν την καγκελάριο ανοιχτά και δηλώνουν ότι δεν τους εκπροσωπεί πλέον. Κατά την άποψή τους η Μέρκελ με τη στάση της και την πολιτική της αφαίρεσε από το κόμμα κάθε στοιχείο που χαρακτηρίζει ένα συντηρητικό κόμμα.