Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε αλληλεγγύη και προς το εσωτερικό της ΕΕ. Οι χώρες του Βίζεγκραντ προτιμούν να δώσουν χρήματα παρά να δεχθούν πρόσφυγες με βάση τις ποσοστώσεις. Βαθύ ρήγμα στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.
Πόσο αλληλέγγυα είναι η ΕΕ σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, το προσφυγικό; Από τη χθεσινή πρώτη ημέρα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ έγινε για άλλη μια φορά σαφές ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κοινή βάση συνεννόησης, αλλά αντίθετα υπάρχει ρήγμα ανάμεσα στις παλαιότερες χώρες της Ένωσης και σε αυτές που μπήκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια σχετικά πρόσφατα, και συγκεκριμένα την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία.
Αλληλεγγύη και προς το εσωτερικό της ΕΕ
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κορυφής Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος με την πρότασή του να δοθεί τέλος στο καθεστώς υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην ανακατανομή προσφύγων προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, το περιέγραψε ως ρήγμα ανάμεσα στη δυτική και ανατολική Ευρώπη. Η πρόταση Τουσκ επικρίθηκε από την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία έκανε σαφές ότι Ελλάδα και Ιταλία χρειάζονται ανακούφιση από το μεταναστευτικό βάρος. «Δεν χρειαζόμαστε μόνο αλληλεγγύη στους χειρισμούς μας προς τα έξω, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό είναι καλό και σημαντικό, αλλά χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και στο εσωτερικό. Επιλεκτική αλληλεγγύη ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορεί να υπάρχει κατά την άποψή μου. Το ισχύον σύστημα του Δουβλίνου δεν λειτουργεί καθόλου. Γι αυτό χρειαζόμαστε λύσεις στο εσωτερικό με βάση την αλληλεγγύη».
Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση σε επίπεδο ΕΕ για μετεγκατάσταση των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων, οι 4 αυτές χώρες του Βίζεγκραντ δικαίωσαν τον Ντόναλντ Τουσκ. «Εκφράζει αυτό που όλοι γνωρίζουμε» δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Τσιζάρτο στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις που αντιτίθεται σθεναρά στο σύστημα των ποσοστώσεων, τάχθηκε υπέρ του περιορισμού των Αφρικανών προσφύγων προς την Ευρώπη.
Χρήματα έναντι αλληλεγγύης
«Οι ποσοστώσεις δεν αποτελούν λύση εναντίον της παράνομης μετανάστευσης» τόνισε. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτή τη μαφία που κερδίζει δις με τους πρόσφυγες. Φέρνουν αυτούς τους δυστυχισμένους στην Ευρώπη, τους υπόσχονται καλύτερο μέλλον που όμως δεν υπάρχει». Οι 4 αυτές χώρες του Βίζεγκραντ έκαναν χθες στις Βρυξέλλες σαφές πως αυτές εννοούν τη λέξη αλληλεγγύη. Με χρήματα και όχι με τη φιλοξενία προσφύγων. Συμφώνησαν με τον ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, η χώρα του οποίου εξ ονόματος της ΕΕ είναι επικεφαλής της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη, να καταβάλουν 35 δις ευρώ για την ενίσχυση της ακτοφυλακής στα παράλια της Λιβύης και την ασφάλεια των συνόρων.
Ο ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την πρόταση. «Νομίζω», είπε «ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που δείχνει ότι η Ιταλία κι άλλες χώρες έχουν δίκαιο, όταν υποστηρίζουν ότι το προσφυγικό δεν είναι εσωτερική τους υπόθεση, αλλά αφορά ολόκληρη την ΕΕ». Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η κίνηση δείχνει ότι οι 4 χώρες του Βίζεγκραντ δείχνουν αλληλεγγύη με την Ιταλία και άλλες χώρες» δήλωσε.