Την ελπίδα πως η πρόσφατη έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για το παράνομο εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο, θα βοηθήσει στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Επιτροπής του Ελσίνκι, Νάιλ Σάιμον.
“Από τότε που άρχισαν να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για παράνομο εμπόριο οργάνων, πριν από αρκετά χρόνια, η Επιτροπή του Ελσίνκι ήγειρε το θέμα σε αρκετούς αξιωματούχους του Κοσόβου, της Σερβίας και της Αλβανίας, καθώς και στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ”, δήλωσε ο κ. Σάιμον στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων “Τανγιούγκ”.
“Πάντα αποδιδόταν έμφαση στη στήριξη μιας ενδελεχούς έρευνας, στην οποία τους ισχυρισμούς θα αντικαθιστούσαν γεγονότα, κρίσιμα για κάθε ποινική δίωξη”, επισήμανε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Επιτροπής του Ελσίνκι.
Ο ίδιος σημείωσε ότι “η ηγεσία της Επιτροπής του Ελσίνκι ελπίζει πως η πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το παράνομο εμπόριο οργάνων θα συμβάλλει στην επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος”.
Σύμφωνα με τον Νάιλ Σάιμον, είναι πολύ σημαντικό, οι χώρες που σχετίζονται στην υπόθεση να συνεργαστούν μεταξύ τους, όταν φτάσει η ώρα αυτή της ενδελεχούς έρευνας.
Οι ισχυρισμοί του Εθνικού Συμβουλίου για την Συνεργασίαε με το ΔΠΔ
Να αναλάβει την ευθύνη της υπόθεσης του παράνομου εμπορίου οργάνων στο Κόσοβο κάλεσε τη EULEX ο πρόεδρος του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρασίμ Λιάγιτς.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο, EULEX, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα την υπόθεση περαιτέρω διερεύνησης και διώξεων για την παράνομη εμπορία ανθρώπινων οργάνων, στην οποία, σύμφωνα με την έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, εμπλέκονται πρωτοκλασάτα στελέχη του πρώην “Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου” (UCK), μεταξύ αυτών και ο απερχόμενος πρωθυπουργός και νικητής των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, Ντικ Μάρτι.
“Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κάθε πολιτική, καθώς είναι προς το συμφέρον της Σερβίας να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η όλη υπόθεση και να αναλάβει η EULEX την ευθύνη (της υπόθεσης)”, υπογράμμισε ο κ. Λιάγιτς, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση της συμφιλίωσης στην ευρύτερη περιοχή.
Σε δηλώσεις του από το Στρασβούργο στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, που αναμεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο κ. Λιάγιτς σημείωσε ακόμη πως με δεδομένο το ότι η Σερβία έχει κάνει πολλά στον τομέα της δίωξης εγκλημάτων πολέμου, έχοντας προχωρήσει 383 ανάλογες υποθέσεις, αναμένει τώρα πως “και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο σ’ αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση, πως και η EULEX θα το κάνει”.
Σύμφωνα με τον κ. Λιάγιτς, την ευθύνη για την υπόθεση έχουν κατά κύριο λόγο οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα της UNMIK, που “μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει τίποτα για να επιλύσουν αυτού του είδους τις υποθέσεις”.
Ο πρόεδρος του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη Συνεργασία με τη Χάγη εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα υιοθετήσει ένα ψήφισμα και συστάσεις, προκειμένου η υπουργική επιτροπή να μπορέσει να ζητήσει από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εκφράσουν την ετοιμότητά τους για παροχή βοήθειας προς τη EULEX για τη δίωξη των υποθέσεων, που περιγράφονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι.