Αν η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, προσώρας, θεωρείται ως το φαβορί στην «κούρσα» για τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο κεντρικός τραπεζίτης του Μεξικού Αγκουστίν Γκιγιέρμο Κάρστενς ο άνθρωπος που θέλει να ανατρέψει τις ισορροπίες, τότε ο κεντρικός τραπεζίτης του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του το Σάββατο, θεωρείται ως το «μεγάλο αουτσάιντερ».
Η επιλογή του επόμενου γενικού διευθυντή του Οργανισμού φαντάζει κρισιμότερη από ποτέ, ειδικά για τη χώρα μας, καθότι το ΔΝΤ διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διεθνή οικονομική σκηνή ενώ εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει ακόμη σπουδαιότερο ρόλο στο μέλλον, κάτι που καταδείχθηκε και από το μεγάλο κενό που άφησε ο Ντομινίκ Στρος Καν μετά το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη.
Σημειώνεται ότι ο Φίσερ χρημάτισε πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ από το 1994 έως το 2001, και μάλιστα συνεισέφερε με την τεχνογνωσία του στην περίοδο των µεγάλων κρίσεων του Μεξικού, της Ρωσίας και της ΝΑ Ασίας (την περίοδο της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης), ωστόσο η ηλικία του και η αμερικανική υπηκοότητά του -πέραν της Ισραηλινής- αποτελούν σοβαρούς ανασχετικούς παράγοντες.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Οργανισμού πρέπει να είναι το πολύ 65 ετών όταν θέτει υποψηφιότητα, ειδάλλως η υποψηφιότητα δεν γίνεται αποδεκτή. Περαιτέρω, σύμφωνα με την επί 66ετίας άτυπη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι πάντα Αμερικανός, ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι πάντα Ευρωπαίος, και ο Φίσερ αντιμετωπίζεται ως Αμερικανός.
Οι ΗΠΑ, ως μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου (καλύπτουν σημερά το 17% των υποχρεώσεων του), διατηρούν σημαντική επιρροή για ό,τι συμβαίνει στο διεθνή οργανισμό, εντούτοις επισήμως μέχρι στιγμής «κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους» όσον αφορά την υποψηφιότητα που υποστηρίζουν.
Όμως η ανοιχτή στήριξη σε κάποιον εκ των Κάρστενς και Φίσερ θα «τινάξει στον αέρα» τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους με κίνδυνο να χάσουν τον έλεγχο της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάτι που πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν θέλουν ούτε να ακούν.
Επιπλέον, ακόμη και αν το καταστατικό του ΔΝΤ τροποποιηθεί τελικά όπως ζητεί η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ, ο Φίσερ χρειάζεται να διανύσει πολύ χαμένο έδαφος, καθώς οι Λαγκάρντ και Κάρστενς έχουν ξεκινήσει ήδη τις παγκόσμιες περιοδείες τους σε κράτη μέλη του Οργανισμού για να προωθήσουν τις υποψηφιότητές τους.
Για να ανατρέψει τα δυσμενή γι’ αυτόν δεδομένα και να κάνει «ματ» στους ανθυποψηφίους του, ο Στάνλεϊ Φίσερ μάλλον θα χρειαζόταν τους τακτικισμούς και την οξυδέρκεια ενός άλλου… Φίσερ τoυ αλησμόνητου παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι Μπόμπι Φίσερ.