Στην Βόννη είναι στραμμένη σήμερα η προσοχή των Γερμανών και όχι μόνο, καθώς σε λίγες ώρες το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό “μεγάλου” συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την Άγγελα Μέρκελ.
Ο δρόμος ως εδώ αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολος για τον αρχηγό του SPD Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει ισχυρό εσωκομματικό μέτωπο κατά μιας νέας συγκυβέρνησης με την κυρία Μέρκελ.
Ακόμη και ως την τελευταία στιγμή, οι κομματικές οργανώσεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Έσσης απαιτούν βελτιώσεις στο κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυρία Μέρκελ.
Ο αντιπρόεδρος του SPD και Δήμαρχος του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς έχει αναλάβει την δύσκολη αποστολή να παρουσιάσει στο Συνέδριο ένα κείμενο το οποίο από την μία πλευρά θα καθησυχάζει τα στελέχη του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα δεν θα κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται όμως ο κ. Σουλτς και για το μέλλον που επιφυλάσσει για τον εαυτό του, σε περίπτωση συγκρότησης “μεγάλου” συνασπισμού. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που ζητούν να τηρήσει την δέσμευσή του και να μην αναλάβει κυβερνητική θέση, προκειμένου αφενός να αποδείξει ότι δεν κινείται από το προσωπικό του συμφέρον και αφετέρου να αφοσιωθεί στην ανανέωση του κόμματος.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Bild, ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αφήνει πλέον ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής του σε κυβερνητικό σχήμα, δεν σκοπεύει να αναφερθεί στο θέμα κατά την σημερινή του ομιλία στο Συνέδριο.
Το σημερινό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το έκτακτο Συνέδριο θα αρχίσει τις εργασίες του στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) με ομιλία του Μάρτιν Σουλτς η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα και θα ακολουθήσουν τρεις ώρες με τοποθετήσεις των στελεχών, μέχρι να φτάσουμε στην ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί – με κάρτες – περίπου στις 17:00. Το προεδρείο του κόμματος είναι αυτό που θα πρέπει να αποφασίσει ποια πρόταση έχει την πλειοψηφία και μόνο εάν η διαφορά είναι πολύ μικρή, θα γίνει καταμέτρηση μίας προς μία ψήφου.
Το 59% των Γερμανών θεωρεί ότι το SPD θα αποδυναμωθεί αν συμμετάσχει στην κυβέρνηση
Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Bild, το 59% των Γερμανών θεωρεί ότι τελικά το SPD θα αποδυναμωθεί από μια συμμετοχή στην κυβέρνηση, ενώ μόλις το 26% έχει αντίθετη άποψη. Σε ό,τι αφορά την επίδοση του αρχηγού Μάρτιν Σουλτς, το 46% την κρίνει αρνητικά, ενώ θετικά και μάλλον θετικά εκφράζεται το 43%.
Εάν πάντως γίνονταν σήμερα εκλογές, η δημοσκόπηση της Emnid για λογαριασμό της Bild am Sonntag δείχνει ότι η Χριστιανική Ένωση θα έχανε μια μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση και θα περιοριζόταν στο 33% και το SPD θα παρέμενε σταθερό στο 21%.
Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα παρέμενε επίσης σταθερή στο 13%, η Αριστερά θα κέρδιζε μία μονάδα και θα έφτανε στο 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα διατηρούσαν το 8%, ενώ οι Πράσινοι θα έχαναν μία μονάδα και θα περιορίζονταν στο 10%.
Σούλτς: Η Ευρώπη και η χώρα θα έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα τους στο έκτακτο συνέδριο του SPD
«Την Κυριακή δεν θα έχει στραμμένο το βλέμμα της μόνο η Γερμανία προς τη Βόννη, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όλοι οι σύνεδροι έχουν συνείδηση της ευθύνης τους», είπε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Ζeitung», παραπέμποντας στην ευρωπαϊκή διάσταση της σημερινής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί στο έκτακτο συνέδριο του κόμματός του στην πρώην γερμανική πρωτεύουσα.
Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) πρόσθεσε ότι «είναι υπερήφανος για τον σοβαρό και έντιμο τρόπο με τον οποίο έγινε η δύσκολη η συζήτηση (για το εάν θα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού). Το SPD ήταν ανέκαθεν ισχυρό όταν συζητούσε -εκπροσωπώντας ολόκληρη την κοινωνία- ζητήματα βασικής σημασίας», τόνισε ο κ. Σουλτς.
Τα σενάρια για την έκβαση του συνεδρίου
Σε περίπτωση που σήμερα στο συνέδριο του SPD επικρατήσει το «Ναι», τότε ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό. Αν όμως υπερισχύσει το «Όχι», τότε τα πιθανότερα σενάρια είναι κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές.
Οι 16 τοπικές κομματικές οργανώσεις αποστέλουν στη Βόννη συνολικά 600 αντιπροσώπους, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν και τα 45 μέλη του προεδρείου του κόμματος. Τα πιθανότερα σενάρια σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Dpa), τα οποία δημοσιεύει η Deutsche Welle είναι:
Σε περίπτωση «Ναι»:
Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και από μεθαύριο Δευτέρα, διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού αφού πρώτα ασχοληθούν με οργανωτικά ζητήματα και θέσουν χρονοδιάγραμμα.
Στόχος της Άγκελας Μέρκελ είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα περίπου 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες.
Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, από τις 12 Μαρτίου και πέρα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής καγκελαρίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα μέχρι το Πάσχα, αρχές Απριλίου.
Σε περίπτωση «Όχι»:
Η κατάσταση περιπλέκεται. Μετά το αδιέξοδο τόσο των διαπραγματεύσεων της λεγόμενης «Τζαμάικας» με Συντηρητικούς, Πράσινους και Φιλελευθέρους, όσο και των διαβουλεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών υπάρχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, τρία ενδεχόμενα:
α) Νέα, δεύτερη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», την οποία ωστόσο έχει αποκλείσει εκ των προτέρων ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ.
β) Κυβέρνηση μειοψηφίας: Η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αναζητεί για κάθε νομοσχέδιο ή σημαντική κυβερνητική απόφαση τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Η καγκελάριος έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο μετά από πιθανό «Όχι» του SPD στο μεγάλο συνασπισμό όλα τα σενάρια επιστρέφουν ξανά στο τραπέζι.
γ) Πρόωρες εκλογές: Σε περίπτωση αδιεξόδου ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από μια νέα προσφυγή των Γερμανών στις κάλπες θα διευκολύνει το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.
Ας σημειωθεί ότι στη σημερινή ψηφοφορία στο συνέδριο του SPD δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού, αλλά όπως όλα δείχνουν, και το πολιτικό μέλλον του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς.