Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άρχισε το ταξίδι του για το Μαρόκο, το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της εταιρείας ΕΝΙ, που παρέμενε τις τελευταίες μέρες αγκυροβολημένο 17 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού της Λεμεσού.
Στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ, που την περασμένη εβδομάδα επιχείρησε να μεταβεί στο στόχο «Σουπιά», στο τεμάχιο 3, αλλά παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά, έγινε φορτοεκφόρτωση εξοπλισμού γεωτρήσεων, μέσω των τριών υποστηρικτικών σκαφών που το συνοδεύουν.
Τα τρία υποστηρικτικά, Vos Prime, Vos Prudence και Vos Purpose, εκφόρτωσαν στο λιμάνι της Λεμεσού εξοπλισμό που προοριζόταν για το στόχο «Σουπιά», ενώ μετέφεραν στο SAIPEM 12000 εξοπλισμό για την επόμενη γεώτρηση, στο Μαρόκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», η Τουρκία προσπάθησε να παρενοχλήσει και την προηγούμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 (στόχος «Καλυψώ»). Εκεί, όμως, η κοινοπραξία ENI/TOTAL είχε λάβει προληπτικά μέτρα με δύο φρεγάτες (μία της Γαλλίας και μία της Ιταλίας) να συνοδεύουν το γεωτρύπανο. Τουρκικό στρατιωτικό πλοίο προσέγγισε την περιοχή και, μάλιστα, εισήλθε εντός των ορίων ασφαλείας της γεώτρησης, δηλαδή εντός της ακτίνας των 500 μέτρων από τις συντεταγμένες της γεώτρησης «Καλυψώ».
Η αντίδραση όμως των δύο φρεγάτων που συνόδευαν το Saipem 12000 υπήρξε άμεση, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να υποχωρήσουν και το πλοίο να απομακρυνθεί. Στην περίπτωση αυτή φάνηκε η αποφασιστική στάση, κυρίως της Γαλλίας, να μην επιτρέψει παρεμπόδιση του έργου της δικής της εταιρείας. Το ίδιο αποφασιστικά μηνύματα έφυγαν και σε πολιτικό επίπεδο από το Παρίσι και ξεκάθαρη ήταν και η χθεσινή αναφορά του Προέδρου Μακρόν προς τον ομόλογό του της Τουρκίας για τα δικαιώματα της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα τουλάχιστον με τη γαλλική προεδρία. Τελικά, όλα κύλησαν «ομαλά» στην Καλυψώ, με αποτέλεσμα μάλιστα να ανακοινωθούν και ενθαρρυντικά στοιχεία για το κοίτασμα μετά την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης.