Θετική είναι η πρώτη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου της Βρετανίας στην ομιλία της Τερέζα Μέι όσον αφορά τις θέσεις της για το Brexit. Η Βρετανή Πρωθυπουργός άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά της.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, στόχος της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι είναι να ενώσει το διχασμένο κόμμα και τα μέλη της κυβέρνησης και να καθησυχάσει το 48% των πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας τρίτος αποδέκτης της ομιλίας της για το Brexit ήταν ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας έκανε την έκπληξη, τασσόμενος υπέρ της παραμονής στην Τελωνιακή Ένωση. Η κυρία Μέι, ναι μεν επαναλαμβάνει ότι η χώρα δεν θα μείνει στην Ενιαία Αγορά ή την Τελωνιακή Ένωση αλλά θα επιδιώξει μια συμφωνία παράλληλη με δέσμευση ότι θα διατηρήσει νόμους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των τροφίμων.
Στο θέμα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοπιστωτικού τομέα, θέλει μια συμφωνία βάσει της οποίας θα καθορίζεται από κοινού, η λειτουργία τους. Στους τομείς χημικών, φαρμάκων και αεροπορικών πτήσεων, θα επιδιώξει να παραμείνει συνδεδεμένη με την Ευρώπη, πληρώνοντας αδρά για κάθε τομέα. Επίσης προσβλέπει, με καταβολή χρηματικού τιμήματος, στην συμμετοχή της Βρετανίας σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα. Μια πολύ δελεαστική προσφορά για τις Βρυξέλλες που ερίζουν με χώρες μέλη για το πως θα αναπληρωθεί το κενό των 15 δις ευρώ, δηλαδή της καθαρής συνεισφοράς της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Για το δύο αγκάθια, των συνόρων στην Ιρλανδία και το μεταναστευτικό, η Πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόταση που συμπεριλαμβάνεται στην συμφωνία του Δεκεμβρίου, η οποία προβλέπει χαλαρούς συνοριακούς ελέγχους με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών ενώ για το ζήτημα των μεταναστών δεσμεύεται για μόνιμη παραμονή, όχι μόνο για τα υπάρχοντα 3,5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και αυτών που θα έλθουν κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.