Συνιστά η απέλαση ρώσων διπλωματών από χώρες της Δύσης την ενδεδειγμένη απάντηση στην υπόθεση Σκριπάλ; Κατηγορηματικά όχι, απαντά ο βουλευτής των γερμανών Πρασίνων Τριτίν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ενέργεια επιπόλαιη.
Μολονότι το ίδιο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απέλαση των ρώσων διπλωματών πράξη αλληλεγγύης με τη Μεγάλη Βρετανία για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ο Γιούργκεν Τριτίν προχωρά σε μια τελείως διαφορετική ανάγνωση. Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle:
«Πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για μια πράξη αλληλεγγύης προς την Τερέζα Μέι. Στόχος είναι να ενισχυθεί η θέση της στη Μεγάλη Βρετανία εν μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το Brexit και γι΄ αυτό η Ευρώπη εμφανίζεται ενωμένη. Για εμένα αυτό είναι επιπόλαιο. Διότι γίνεται σε μια στιγμή όπου δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά απλώς υποθέσεις και εικασίες. Οι εικασίες αυτές δείχνουν μεν προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, ωστόσο δεδομένου ότι περιμένουμε να υπάρξουν αντιδράσεις εκ μέρους της, δεν ξέρω εάν είναι συνετό να παρασυρθεί κανείς σε μια πολιτική της κλιμάκωσης και των εκατέρωθεν βολών».
Στην προκειμένη θα ήταν προτιμότερο να περιμένει κανείς την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων, σημειώνει ο πράσινος πολιτικός.
«Ναι, θα ήταν πιο σωστό να περιμένει κανείς την έκθεση και να ενεργήσει στη συνέχεια στη βάση πραγματικών αποδείξεων. Τότε θα μπορούσε να δείξει κανείς και πάλι την αλληλεγγύη του και δεν θα έδινε την εντύπωση ότι το θέμα δεν έχει τόσο σχέση με τον Σκριπάλ, αλλά με το Brexit».
Ο ίδιος ο Γιούργκεν Τριτίν, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag και αντιπρόεδρος της μεικτής γερμανορωσικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου:
«Εάν συνεχιστεί αυτό θα οδηγηθούμε σε έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο. Και δεν το θεωρώ έξυπνο αυτό. Για όλα εκείνα που θέλουμε από τη Ρωσία ή για τα οποία θέλουμε να αλλάξει στάση -στο Συριακό για παράδειγμα- ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά αντίθετα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιος».
Όπως τονίζει ο Γ. Τριτίν και ο ίδιος είναι φυσικά υπέρ της τιμωρίας παραβατικής συμπεριφοράς, πόσο μάλλον της δολοφονίας ανθρώπων. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνεται πάντοτε βάσει αποδείξεων και όχι εικασιών και θεωριών.