Συμπληρώθηκαν όλες οι εξειδικευμένες υποθαλάσσιες έρευνες που προβλέπονταν να γίνουν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για τις δύο προγραμματισμένες γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στους στόχους “Δελφίνη” και “Ανθεία” στο τεμάχιο 10, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.
Εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες έρευνες, από ειδικό σκάφος Ocean Investigator, που τις τελευταίες μέρες σάρωσε τις ευρύτερες περιοχές των δύο στόχων με παράλληλες πλεύσεις από ανατολικά προς δυτικά και αντίστροφα, ώστε να καλύψει εκατοστό προς εκατοστό τον βυθό.
Προηγουμένως, με ανάλογες πλεύσεις πραγματοποίησε έρευνες διαφορετικές σε τεχνολογία και σκοπό στις ίδιες περιοχές και το πλοίο Med Survivor. Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών που έγιναν, απαιτούνται, τόσο για τις περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες, όσο και για τεχνικές έρευνες που θα οδηγήσουν στις λεπτομερειακές τεχνικές αποφάσεις που αφορούν στις γεωτρήσεις, αλλά και την ετοιμασία των φακέλων των αιτήσεων για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων. Το κυριότερο μέρος των ερευνών είχαν αναλάβει τα τηλεχειριζόμενα υπερσύγχρονα υποβρύχια ρομπότ. Ο χειρισμός τους γίνεται από ειδικό θάλαμο που τοποθετείται στο πλοίο.
Η ανακάλυψη ναυαγίων και αρχαίων ή άλλων αντικειμένων, δεν είναι κάτι σπάνιο στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Ερατοσθένη. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, στην “Αφροδίτη” και στον στόχο “Ερατοσθένης Νότιο 1”, είχαν βρεθεί με τον τρόπο αυτό και ναυάγια και διάσπαρτοι σε μεγάλη έκταση αμφορείς, που χαρτογραφήθηκαν και φωτογραφήθηκαν λεπτομερώς από τα υποβρύχια ρομπότ. Αυτό οδήγησε σε αλλαγή του σημείου γεώτρησης κατά μερικές δεκάδες μέτρα, ώστε να μην επηρεαστούν, αφού κατά το αρχικό στάδιο της γεώτρησης υπάρχει θέμα επικάλυψης των ευρημάτων.
Καταγράφηκαν και ερευνήθηκαν η περιβαλλοντική κατάσταση και η θαλάσσια ζωή και εντοπίστηκαν δείγματα, ακόμα και η μορφή του πλαγκτόν, τα είδη ψαριών κ.τ.λ. και τώρα η μελέτη των στοιχείων θα καταδείξει και το αν πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, αλλά και να καταρτιστεί πρόγραμμα παρακολούθησης της περιβαλλοντικής κατάστασης κατά τις γεωτρήσεις. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στις μελέτες που θα υποβληθούν για την εξασφάλιση των αδειών για τις γεωτρήσεις από τις κρατικές υπηρεσίες.