Ο Πακιστανός γιατρός που βοήθησε τη CIA να εντοπίσει και να σκοτώσει τον Οσάμ μπιν Λάντεν μεταφέρθηκε από τη φυλακή όπου κρατείται εδώ και σχεδόν επτά χρόνια σε άλλη, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρότερα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από καλά πληροφορημένες πηγές.
“Ο Σαχίλ Αφρίντι μεταφέρθηκε” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή των σωφρονιστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι “στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών τον μετέφεραν αργά το βράδυ της Πέμπτης σε άγνωστη τοποθεσία, πιο ασφαλή”.
Ο Τζαμίλ Αφρίντι, ο αδελφός του γιατρού, επιβεβαίωσε ότι τον ενημέρωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι ότι ο Σαχίλ βρίσκεται πλέον σε “πιο ασφαλές μέρος”. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο δικηγόρος του, Καμάρ Ναντίμ.
Ο Δρ. Αφρίντι, 50 ετών, είχε οργανώσει μια ψεύτικη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας C, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι ο μπιν Λάντεν, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, βρισκόταν στην πόλη Αμπονταμπάντ. Ο μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011 από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, στην επιδρομή που πραγματοποίησαν στο σπίτι του στην πόλη αυτή του Πακιστάν.
Η εντυπωσιακή επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων θεωρήθηκε “ντροπιαστική” για το Πακιστάν και άφησε βαθιά σημάδια στη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ ενώ περιέπλεξε την υπόθεση του γιατρού. Ο Αφρίντι συνελήφθη λίγο μετά από τις πακιστανικές αρχές και δικάστηκε με την κατηγορία των διασυνδέσεων με εξτρεμιστικές οργανώσεις. Αρχικά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 33 ετών και κατόπιν η ποινή του μειώθηκε στα 23 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ναντίμ, ο πελάτης του περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε απομόνωση, σε ένα μικρό κελί.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει την αποφυλάκιση του γιατρού. “Είμαι βέβαιος ότι θα τον απελευθερώσουν. Επειδή δίνουμε μεγάλη (οικονομική) βοήθεια στο Πακιστάν” είχε δηλώσει τότε, προκαλώντας την οργή των πακιστανικών αρχών. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει “ανίδεο” λέγοντας ότι “η κυβέρνηση του Πακιστάν και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ” θα αποφασίσει για την τύχη του Σαχίλ Αφρίντι.
Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Ισλαμαμπάντ επιδεινώνονται έκτοτε σταθερά, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Πακιστάν ότι προσφέρει “καταφύγιο” σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.