Σενάρια που θέλουν τις ελληνικές αρχές να φοβούνται ότι η τουρκική ΜΙΤ θα μπορούσε να απαγάγει ή και να σκοτώσει στην Ελλάδα τον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, τον έναν από τους τούρκους στρατιωτικούς ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος προ ημερών, φέρνει στο προσκήνιο ο γερμανικός Τύπος.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, σε άρθρο υπό τον τίτλο «Φόβος για τους πράκτορες του Ερντογάν στην Ελλάδα» η Badische Zeitung αναφέρεται καταρχήν στο ιστορικό της υπόθεσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών και τη νέα ένταση που πυροδότησε στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την αποφυλάκισή του την περασμένη εβδομάδα ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί δεν είναι πραγματικά ελεύθερος, αφού οι ελληνικές αρχές τον έχουν μεταφέρει σε άγνωστη τοποθεσία για να τον προστατεύσουν.
«Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλές καταφύγιο, το οποίο νοίκιασαν οι αρχές στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Άλλα ρεπορτάζ υποστηρίζουν ότι ο τούρκος αξιωματικός βρίσκεται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πάνω από 100 αστυνομικοί έχουν αναλάβει την προστασία του, ανάμεσά τους και δέκα ελεύθεροι σκοπευτές. Κανείς δεν πρέπει να γνωρίζει πού βρίσκεται, ιδιαίτερα δε η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT».
Όπως αναφέρει η Badische Zeitung τους τελευταίους μήνες οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μεταφέρει από 18 χώρες πάνω από 80 φερόμενους υποστηρικτές του Γκιουλέν στην Τουρκία, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες έκδοσης που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Ο Ερντογάν θεωρεί τον Γκιουλέν υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος και έχει διαμηνύσει ότι οι μυστικές του υπηρεσίες θα διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις οπουδήποτε πιστεύεται ότι υπάρχουν μέλη του κινήματος Γκιουλέν.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα δραστήριες στην Ελλάδα. Διότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πάνω από 2.000 τούρκοι υπήκοοι έχουν ζητήσει εκεί πολιτικό άσυλο. Οι περισσότεροι μπορούν μεν να είναι σίγουροι ότι θα τους παρασχεθεί προστασία στην Ελλάδα, ωστόσο ζουν με τον μόνιμο φόβο των πρακτόρων του Ερντογάν».
Στην καταδίκη 32 από τους συνολικά 35 κατηγορούμενους μετανάστες και πρόσφυγες που τον περασμένο Ιούλιο συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία ως υπαίτιοι των επεισοδίων που ξέσπασαν στη Μόρια της Λέσβου αναφέρεται η Tageszeitung του Βερολίνου.
«Ποινή φυλάκισης δυο ετών και δυο μηνών. Ο Αμπντούλ Μ. δεν μπορεί να χωνέψει τη δικαστική απόφαση. Ο Σενεγαλέζος πρέπει να μπει για δυο χρόνια σε ελληνική φυλακή για καθιστική διαμαρτυρία στην οποία δεν συμμετείχε καν. Τέσσερις μέρες κράτησε η δίκη εναντίον του ιδίου και άλλων 34 προσφύγων, που φέρονται να διαμαρτυρήθηκαν πέρσι στη Λέσβο για τις συνθήκες διαβίωσης στον υπερπλήρη προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Ακολούθησαν επεισόδια κατά τα οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Πολλοί συνελήφθησαν και έκτοτε κρατούνται. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η ετυμηγορία: διετής ποινή φυλάκισης για 32 από τους 35 άνδρες για τον τραυματισμό του αστυνομικού».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώπιον του δικαστηρίου ο Αμντούλ κατάφερε να αποδείξει ότι την ώρα της διαμαρτυρίας ο ίδιος είχε ραντεβού με ψυχολόγο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Συνελήφθη κατά την επιστροφή του στον καταυλισμό και δη με βίαιο τρόπο. «Η καταδίκη του Αμπντούλ δεν είναι η μοναδική χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν υπήρχαν ξεχωριστά αποδεικτικά στοιχεία ότι τραυμάτισαν αστυνομικό. Στον αντίποδα αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για μαζική αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών. […] Μπορεί να πρόκειται για ποινές με αναστολή. Ωστόσο η ετυμηγορία καταδεικνύει ότι ενώ οι συλλήψεις από πλευράς της αστυνομίας είναι επί της αρχής νόμιμες, την ίδια ώρα δεν υπάρχει ανοχή στην αντίσταση κατά των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς».