Την απόφαση να μην υπογράψει το διάταγμα για την δημοσίευση του νόμου επικύρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα έλαβε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Με επιστολή της προεδρίας των Σκοπίων προς τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας ο κ. Ιβάνοφ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν θα υπογράψει το διάταγμα.
«Δεν είμαι υποχρεωμένος να υπογράψω το διάταγμα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 είναι ότι δεν δέχομαι αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη “μακεδονική εθνική ταυτότητα”, την ιδιαιτερότητα του “μακεδονικού έθνους”, τη “μακεδονική γλώσσα” και το “μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης”» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιβάνοφ.
Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, προσθέτει δε ότι η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεδομένου ότι μιλάμε για μια “διαφορά για το όνομα του κράτους” και όχι για “διαφορές” όπως ονομάζεται αυτή η συμφωνία.
“Αυτή η συμφωνία φέρνει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, “πολίτης ο οποίος φέρνει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών”. Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος” πρόσθεσε.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας επιστρέφει στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπου πρέπει να περάσει με την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος (61 βουλευτές). Αν συμβεί αυτό ο Ιβανόφ δεν θα έχει εκ νέου το δικαίωμα να ασκήσει βέτο και έτσι το επόμενο βήμα θα είναι το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ το φθινόπωρο.