Στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Ίνσμπρουκ δεν υπήρξε συμφωνία για την κατανομή των αιτούντων άσυλο. Εξαιρετικό κλίμα μεταξύ Ιταλίας, Αυστρίας και Γερμανίας αλλά χωρίς απτά αποτελέσματα.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, μετά την τριμερή συνάντηση στο Ίνσμπρουκ οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας παρουσιάζονται ενωμένοι σαν μια γροθιά. Χαμογελώντας στο τέλος της συνάντησης ένωσαν τα χέρια τους και υποσχέθηκαν μια νέα ποιότητα πολιτικής στο μεταναστευτικό. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έκανε λόγο για την αρχή μιας φιλίας και ο Αυστριακός ομόλογός του Χέρμπερτ Κικλ, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ, δήλωσε πως χαίρεται για τη στροφή που σημειώνεται στο μεταναστευτικό. Μια στροφή με μεγαλύτερη περιχαράκωση: «Νομίζω πως και οι τρεις συμφωνήσαμε ότι σε έναν τομέα που επικρατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα μια σχετική αταξία θα επικρατήσει και πάλι η τάξη» είπε.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης ωστόσο δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες: «Είμαι πολύ χαρούμενος, ότι όχι μόνο στην ΕΕ υπάρχει κινητικότητα, αλλά ότι οι τρεις χώρες, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία θα εργασθούν πολύ στενά ώστε αυτό το κεντρικό θέμα της εποχής μας να το χειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποφέρει αποτελέσματα στο μέλλον» δήλωσε στο Ίνσμπρουκ όπου συνήλθαν οι 28 υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ για άτυπες συνομιλίες.
Στο τέλος πάντως οι 28 υπουργοί στο μόνο που κατάφεραν να συμφωνήσουν είναι ότι «θα πρέπει να βελτιωθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων».
Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την πρότασή του, οι αιτούντες άσυλο να κρατηθούν όσο το δυνατόν πιο μακριά από την ΕΕ και ο Ιταλός ομόλογος του αισθάνεται απολύτως δικαιωμένος από την απόφασή του να αποπέμπει πλοία με μετανάστες.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος τον προέτρεψε πάντως να σέβεται και να τηρεί την Συμφωνία της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και τις αξίες της ΕΕ. Ακόμη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν καινούργιους κανόνες αναφορικά με τη Συμφωνία του Δουβλίνου. Μέχρι σήμερα αρμόδια για τους πρόσφυγες χώρα είναι η πρώτη χώρα εισόδου τους. Συνήθως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Οι περισσότερες χώρες, όπως η Γερμανία που δεν βρίσκονται υπό αυτή την πίεση, θέλουν να διατηρήσουν το υπάρχον καθεστώς. Ένα σύστημα ποσοστώσεων σχετικά με την κατανομή των προσφύγων στην πλειονότητά τους δεν το δέχονται και η υποδοχή τους επαφίεται στην προθυμία τους. Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο τα κέντρα προσφύγων εκτός ΕΕ δεν είναι παρά ιδέες που συζητούνται: «Γνωρίζει κανείς μια χώρα που θα ήταν έτοιμη να δεχθεί ένα τέτοιο κέντρο; Δεν υπάρχει καμία. Όλα αυτά προς το παρόν είναι ιδέες, που θα πρέπει να συζητηθούν και να γίνουν σεβαστές».
Τέλος, παρά το καλό κλίμα μεταξύ των τριών υπουργών Εσωτερικών ούτε η Αυστρία αλλά ούτε και η Ιταλία είναι πρόθυμες να δεχθούν μετανάστες που επαναπροωθούνται από τη Γερμανία. Το προσφυγικό στην πράξη αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολο υπόθεση.